Pentagonleaks: SUA consideră că șeful ONU este prea îngăduitor cu Moscova

0
Publicat:

Guvernul SUA consideră că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se arată prea dispus în a se adapta intereselor ruse, potrivit unor noi dezvăluiri din documente secrete scurse în mediul online.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU FOTO U.S Mission Photo
Antonio Guterres, secretarul general al ONU FOTO U.S Mission Photo

Fișierele sugerează că liderii de la Washington l-au monitorizat îndeaproape pe Antonio Guterres, scrie BBC News. Mai multe documente descriu comunicări private care îi implică pe Guterres și pe adjunctul său.

Acestea reprezintă cele mai recente scurgeri, dintr-o serie de documente secrete, pe care oficialii americani încearcă să le descopere până la capăt. Documentele conțin observații sincere ale lui Antonio Guterres despre războiul din Ucraina, dar și despre câțiva lideri africani.

Unul dintre documente se concentrează pe acordul cu cereale la Marea Neagră, intermediat de ONU și Turcia în luna iulie, ca urmare a temerilor legate de o criză alimentară globală. Aceasta sugerează că liderul ONU a fost atât de dornic să păstreze acordul, încât a fost dispus să se adapteze intereselor Rusiei.

Guterres și-a subliniat eforturile de a îmbunătăți capacitatea Rusiei de a exporta, chiar dacă acest lucru implica entități sau persoane ruse sancționate”, scrie în document.

Conform evaluării, acțiunile sale din februarie au „subminat eforturile mai ample de a trage Moscova la răspundere pentru acțiunile sale în Ucraina”.

Reacția Organizației Națiunilor Unite

Oficialii ONU au fost enervați de sugestia potrivit căreia cel mai înalt diplomat al lumii a fost blând cu Moscova. Spunând că nu va comenta documentele scurse, un oficial înalt din cadrul organizației a afirmat că Organizația Națiunilor Unite este „condusă de nevoia de a atenua impactul războiului asupra celor mai săraci oameni din lume”.

Asta înseamnă să facem tot ce putem pentru a reduce prețul alimentelor și pentru a ne asigura că îngrășămintele sunt accesibile acelor țări care au cea mai mare nevoie de ele”, a adăugat el.

Rusia s-a plâns, în mod frecvent, că propriile exporturi de cereale și îngrășăminte sunt afectate negativ de sancțiunile internaționale și a amenințat de cel puțin două ori că va suspenda cooperarea cu Inițiativa pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră (BSGI), dacă nu i se rezolvă preocupările.

Cerealele și îngrășămintele rusești nu fac obiectul sancțiunilor internaționale, dar Rusia spune că a întâmpinat dificultăți la transportul și asigurarea mărfii.

Liderii ONU sunt vizibil nemulțumiți de interpretarea oficialilor americani asupra eforturilor lui Guterres. Ei spun că acesta și-a exprimat foarte clar opoziția față de războiul Rusiei.

Conversația dintre Antonio Guterres și adjunctul său

Un alt document, apărut la mijlocul lunii februarie, descrie o conversație sinceră între Antonio Guterres și adjunctul său, Amina Mohammed.

În ea, secretarul general al ONU își exprimă „consternarea” față de apelul președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, ca Europa să producă mai multe arme și muniții, drept urmare a războiului din Ucraina.

Cei doi vorbesc și despre un summit recent al liderilor africani. Amina Mohammed spune că președintele Kenyei, William Ruto, este „nemilos” și că „nu are încredere în el”.

Este bine cunoscut faptul că America face parte dintr-o serie de națiuni care spionează Organizația Națiunilor Unite în mod constant, dar în momentul în care rezultatele acțiunilor de spionaj ies la lumină, pentru cel mai important diplomat al lumii, acestea au potențial dăunător.

Ancheta privind scurgerea de informații

Primele capturi de ecran ale documentelor pe care BBC le-a putut verifica au apărut pe Discord, o platformă de socializare populară printre tinerii pasionați jucători pe calculator. Ulterior, au fost distribuite pe mai multe canale de discuții.

Discord a declarat, miercuri, că va coopera cu forțele de ordine în ancheta sa privind scurgerea de informații

Purtătorul de cuvânt al securității naționale din SUA, John Kirby, a declarat pentru BBC că guvernul american se străduiește să ajungă până la capătul scurgerii.

Aceasta a fost o serie de scurgeri periculoase. Nu știm cine este responsabil, nu știm de ce. Evaluăm implicațiile securității naționale, iar în acest moment există și o anchetă penală, a spus el, miercuri, în timpul vizitei președintelui Joe Biden, la Belfast.

Vrem să dăm de capăt acestui lucru, vrem să aflăm cine a făcut asta și de ce”, a adăugat Kirby.

El a mai declarat, de asemenea, că Washingtonul „întâmpină în mod activ” aliații pentru a răspunde la întrebările pe care le au despre scurgeri, astfel încât să știe „cât de serios este tratat acest subiect.

Potrivit lui John Kirby, deși autenticitatea unora dintre documente nu a fost încă stabilită, acestea „par cu siguranță să fi venit din diverse surse de informații din Guvern”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite