Cum au modificat senatorii legea care propune până la 5 ani de pușcărie pentru șoferii drogați
0Legea care stabilește că șoferii care urcă la volan cu „droguri în sânge” riscă până la 5 ani de pușcărie a trecut de Senat. Inițiativa a pornit dezbateri ample în spațiul public, astfel că senatorii au propus mai multe modificări.

Modificarea principală vizează înlocuirea expresiei „sub influența substanțelor psihoactive” cu sintagma „având în sânge droguri sau alte substanţe psihoactive”. Inițiativa a fost adoptată cu doar 3 voturi contra, primind susținere din partea senatorilor.
Modificarea Codului Penal riscă să transforme șoferii în infractori printr-o definiție absurdă și confuză a „drogurilor în sânge”, au atras atenția avocații, enumerând principalele lacune legislative care pot crea confuzii.
Specialiști ai casei de avocatură Buju, Stanciu și Asociații au găsit mai multe lacune în lege, deși, atrag aceștia atenția, legislația modernă ar trebui să se bazeze pe claritate și previzibilitate. Mai exact, această inițiativă legislativă introduce sintagma grosieră „droguri în sânge”, fără a preciza dacă se referă la substanțe active (care afectează conduita unui șofer) sau la metaboliți inactivi (urme de substanțe care pot rămâne săptămâni în organism, fără niciun efect comportamental). Astfel, în opinia specialiștilor în drept penal, un pacient care ia anxiolitice prescrise poate fi condamnat la fel ca un consumator de metamfetamină.
Soluțiile propuse
Inițiativa merge însă la Camera Deputaților cu mai multe amendamente adoptate care mențin pedepsele actuale (de la un an la 5 ani închisoare) pentru conducerea având în sânge alcool sau droguri. Senatorii au introdus și o clauză de nepedepsire pentru pacienții aflați sub tratament medical prescris.
În plus, a fost adoptată o dispoziţie tranzitorie prin care Ministerul Sănătăţii este obligat să elaboreze lista substanţelor psihoactive care va fi aprobată prin lege, în termen de un an de la publicarea legii în Monitorul Oficial și o prevedere care vizează obligarea ministerului amintit de a lua măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conţin substanţe psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripţii medicale.