Ce făceau vameșii austrieci în ziua când România era refuzată în Schengen. Controlul a durat zece ore
0Chiar în ziua în care România a fost refuzată de Austria să intre în Spațiul Schengen, vameșii austrieci au dat dovadă de scrupulozitate, într-un control care se anunța de rutină. Ei au controlat un autocar care venea din Republica Moldova și mergea spre Paris. Autocarul în care erau 20 de pasageri și doi șoferi a fost oprit de o echipă mobilă de control a Biroului Vamal austriac la punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf. Grupul călătorea de la Chisinău la Paris.
Vameșii austrieci au confiscat o cantitate mare de alcool, alimente și o bucătărie amenajată dintr-un autocar din Republica Moldova, pe motiv că „mărfurile nu au fost declarate la frontiera externă a UE în România”.
Cotidianul austriac Kronen Zeitung sugerează că autocarul cu moldoveni a tranzitat România, iar vameșii români nu și-ar fi făcut treaba în a controla mărfurile. În timp ce călătorii transportau cantități mai mici de alimente și băuturi alcoolice, "proviziile" șoferilor erau mult mai mari. În cele din urmă, controlul a durat zece ore!
"Ofițerii au găsit ceea ce căutau în compartimentul pentru pasageri și în cel pentru bagaje, precum și în cabina de dormit a șoferului. Au fost confiscate 270 de kilograme de carne, peste șapte kilograme de ouă, 63 de kilograme de brânză, opt kilograme de fasole, 66 de kilograme de struguri și 50 de kilograme de mere. În plus, au fost confiscați 408 litri de diverse băuturi alcoolice, dintre care aproximativ 160 de litri de Vienna, 36 de sticle de vin spumant, 100 de sticle de jumătate de litru de coniac și 12 litri de votcă", potrivit Kronen Zeitung
Ziarul mai spune că în autocar au mai fost găsite o bucătărie echipată, ferestre, anvelope de iarnă și o saltea. Iar pentru că mărfurile nu au fost vămuite la frontiera externă a UE din România, „acesta este un caz clasic de contrabandă”, potrivit autorităților.
„Un asemenea control necesită un grad special de precizie și concentrare din partea organismelor care intervin. Pe lângă siguranța personalului, trebuie să existe, de asemenea, o cunoaștere largă a procedurii exacte de control și experiență în acest domeniu“, a explicat ministrul de finanțe Magnus Brunner.
Bunurile au fost confiscate, iar cele perisabile distruse. Bucătări utilată și băuturile alcoolice au fost însă înapoiate, după plata unei taxe.