Culise. Cum s-a ajuns la ideea supraimpozitării veniturilor de peste 25.000 de lei pe lună
0Ideea privind supraimpozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei, care ar putea afecta și mediul privat, a fost înaintată de Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă nu s-a opus, ci a cerut o analiză. Bode a avertizat de posibilele implicații, potrivit informațiilor „Adevărul”.
Tema supraimpozitării veniturilor mari, adică peste leafa brută a șefului statului - 25.000 de lei, a apărut la finalul ședinței liderilor Coaliției de luni seară. După ce liderii Puterii au tot întors măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe o parte și pe alta, Ciolacu a venit cu propunerea. „Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui”, susțin mai multe surse din Coaliție pentru „Adevărul”. Ciolacu nu a continuat cu precizările.
Prima reacție a fost a lui Lucian Bode, secretar general al PNL și ministru de Interne. „Asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv”, a afirmat Bode. Nici în acest moment, șeful PSD nu a continuat cu explicațiile. Concluzia a fost trasă de Nicolae Ciucă, care a cerut Ministerului de Finanțe să vină într-o săptămână cu o analiză pe ceea ce ar însemna aplicarea unei asemenea măsuri.
Liberalii sunt cei care au introdus cota unică în urmă cu 18 ani, fiind cea mai evidentă măsură liberală din ultimele două decenii. Printr-o supraimpozitare sau acceptarea impozitării în praguri, tehnic ar avea loc introducerea unor cote progresive, una din doleanțele PSD.
PSD, deranjat de faptul că responsabilitatea apasă pe partid
În timpul discuțiilor din Coaliție, Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit de faptul că toți așteaptă de la ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, măsuri de economisire, în timp ce ceilalți nu vin cu propuneri concrete. „Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii?”, ar fi afirmat Ciolacu, potrivit unor stenograme ale G4Media din ședință. În schimb, sursele „Adevărul” susțin că liderul PSD le-a spus că în momentul în care va prelua guvernarea nu va mai accepta „un dezmăț bugetar” și că va fi atent la angajări.
Și în spațiul public, Marcel Ciolacu a vorbit deschis de tema supraimpozitării, spre deosebire de Nicolae Ciucă. „Vorbim de cumulul salariului cu pensia. Doar de zona bugetară. Dacă în acel moment, prin cumul depășești, de exemplu, salariul brut al președintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii... Dacă este constituțional acest lucru, e firesc să vii cu o impozitare suplimentară. Pentru că sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului“, a precizat Ciolacu, care a negat faptul că e urmărită aplicarea unei asemenea prevederi și în cazul celor din privat.
Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut faptul că a avut loc o discuție, dar a fost reținut în detalii. „S-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri“, a afirmat șeful Guvernului. În schimb, premierul nu a negat faptul că ar putea exista varianta aplicării și în mediul privat a impozitării progresive: „Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura“.