Cristian Diaconescu: „CSM enervează, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere este foarte bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu consideră „un succes” contestările şi „nervozităţile” de la Consiliul Superior al Magistraturii şi spune că, dacă acestea există, atunci „CSM-ul enervează, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere este foarte bine".

„Prin contestările şi prin dialogul care se poartă uneori corect în legătură cu funcţionarea instituţiei, alteori cât se poate de incorect în legătură cu o persoană sau alta reprezintă un succes. Dacă CSM-ul ar fi fost sprijinit de vectorul politic de o culoare sau alta, atunci cred că am fi avut motive de suspiciune. Dar faptul că există contestări, că există nervozităţi de o parte sau alta înseamnă că CSM-ul enervează, ceea ce dintr-un anumit punct de vedere este foarte bine”, a declarat Diaconescu, luni dimineaţă, la RFI.

Întrebat dacă în opinia lui contează că CSM este condus de un procuror, fostul ministru al Justiţiei a răspuns: „În mod normal, nu. Sunt magistraţi cu toţii. Ar trebui să ieşim din această logică a jocului mic, cine pe cine numeşte, cine este prieten cu cine!".

„Trebuie să abordăm această problemă a stabilirii noii conduceri, în funcţie de mesajul pe care-l proiectăm în exterior (...). Discuţii vor fi, indiferent de faptul că aceste semnale apar câteodată numai pentru un anume gen de contestare care este artificială şi care nu are drept menire decât să activeze un anume gen de joc. De ce nu cere şi astăzi Asociaţia Magistraţilor ministrului Justiţiei, de exemplu, să transfere bugetele, bugetul ministerului, bugetul în general al sistemului judiciar, la instanţele de judecată? Este exact ce mi se cerea în 2004, când eram ministrul Justiţiei, inclusiv de către doamna Pivniceru. Deci această temă nu mai figurează pe ordinea de zi a solicitărilor, deoarece este o temă interesantă, ar putea fi discutată, sigur, care pune administraţia şi Guvernul într-o poziţie destul de complicată”, a mai spus Diaconescu.

„Faptul că-şi organizează alegeri, îşi desemnează proprii reprezentanţi reprezintă o condiţie legală şi din acest punct de vedere, într-un fel astăzi mă bucur. În 2004 eram ministrul Justiţiei, am transmis responsabilităţi Ministerului Justiţiei şi ale ministrului, în special, către această instituţie, sperând că nu numai din punct de vedere instituţional, dar şi al constituirii sale, CSM va reprezenta un vector de echilibru şi de management cât se poate de corespunzător", a mai spus consilierul prezidenţial.

Oana Schimdt Hăineală a fost numită în fruntea CSM, fiind votată de 10 dintre cei 18 membri ai Consiliului. Cei care au votat împotriva ei au cerut revocarea deciziei de numire, însă cererea a fost respinsă cu 11 voturi „împotrivă”.

Astfel, Hăineală, de profesie procuror, o înlocuieşte pe Alina Ghica. Mandatul lui Hăineală în fruntea CSM este de un an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite