Crin Antonescu: Nu vreau să fiu un candidat al maşinăriei de vot. Poporul PSD-ist dacă vrea, votează, dacă nu, nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit, în emisunea "Interviurile lui Ion Cristoiu" de la B1TV, despre vizita premierului Victor Ponta în SUA, despre posibilitatea ca PSd să formeze o nouă majoritate parlamentară şi despre electoratul pe care se bazeză pentru campania prezidenţială de anul viitor.

Iată principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Vizita premierul în SUA atinge nivelul maxim. E foarte important ce va discuta premierul cu reprezentanţi marilor companii. În funcţie de conţinutul acestor discuţii putem trage concluzii. E un lucru bun faptul că o delegaţie guvernamentală se află acolo. Atmosfera din media a păcătuit prin uşorul aer de mahala. Unii au sperat că poate-poate nu mai e primit. Alţii o prezintă ca pe năzuinţa de secole a poporului român.

Despre protestele de la Pungeşti:

Guvernul trebuie să spună cât mai limpede şi cât mai cuprinzător care este relaţia României cu companiile americane care exploatează gaze de şist. Există ideea, care prinde teren, ce spune că relaţia României cu SUA se bazează pe interesele marilor companii, de pildă, Chevron. Aceste lucruri nu pot fi contrazise doar aşa, ignorându-le. De aceea Guvernul trebuie să facă o dare de seamă în faţa cetăţenilor români. În toate discuţiile mele cu oficialii americani am subliniat că România nu are un curent anti-american. Asta nu înseamnă că noi trebuie să fim neglijenţi. Acesta este un atu pe care noi trebuie să-l folosim. Este o relaţie cu cea mai importantă putere a lumii. Acest risc anti-american poate fi alimentat din două direcţii: de către americanii înşişi, dar şi despre politica de la Bucureşti.

Eu cred că, spre deosebire de Roşia Montană, ne aflăm în faţa unui proiect care trebuie foarte bine cântărit. Dar trebuie să ştim în ce constă independenţa energetică a României şi care este câştigul nostru concret.

Nu pot să rămân la ideea că oamenii de la Pungeşti au fost scoşi de serviciile ruseşti. Aceste lucruri nu trebuie demonizate. Oameni care acum un an spuneau, în campanie electorală, cu foarte mult patos că trebuie să stăm în faţa americanilor, acum au întors foaia.

Eu apăr valorile unei democraţii de tip vechi. Într-o democraţie contează fiecare individ. Nu pot 200 de oameni să blocheze mersul societăţii, dar nu poţi să nu ţii cont de ei. Dacă tu nu ţii cont, iată că ţine Chevronul. Oricât ai fi de dur, nu este cazul premierului, care este un om bun, nu poate să nu-ţi pese.Trebuie convinsă o ţară întreagă. Guvernul trebuie să explice.

Despre "hemoragia" PPDD înspre PSD

Eu nu sunt o maşinărie de criticat premierul. Dacă am de spus critici, le spun. Am spus lucruri care nu-i conveneau premierului Tăriceanu, care era coleg de partid. La PNL e o altă cultură. Eu nu fac aceste lucruri pentru deliciul presei. 

În USL, le-am spus că au fost nişte atacuri la adresa mea. Eu n-am jignit pe nimeni. Sigur că mă deranjează că nişte domni, Oprişan, Sârbu, ies şi spun anumite lucruri. Nu pot accepta că fiecare face ce-i taie capul. Sper să avem cât mai puţine prilejuri de a discuta în chip polemic în public. Alinierea nu se face în raport de Antonescu susţinut la prezidenţiale. De câte ori e o criză, se aude pe surse că Hrebenciuc a mai vorbit cu doi PPDD-işti. Nu o să mă sperie, poate să-i ia pe toţi. Astea sunt lcururi de bodegă. "Serios, ai majoritate, să vedem ce faci cu ea?" PPDD-iştii sunt ca murăturile la cămară, românul strânge. Nu cred că Ponta gândeşte aşa.

Despre electoratul PSD:

Poporul PSD-ist este alcătuit de cetăţeni români. Dacă vrea votează, dacă nu, nu. Poporul PSD-ist a votat candidaţi liberali, cetăţenii liberali l-au votat pe Geoană la preşedinţie. Mă deranjează mentalitatea din spatele acestei ameninţări. Nu vreau să fiu preşedintele maşinăriei de vot şi nici măcar un candidat al acestei maşinării. Ăsta este punctul meu cel mai tare, dar şi cel mai slab. Eu sunt şi voi fi un om liber. Electoratul lui Băsescu este vinovat de mandate dar nu poate nicio altă vină. Orice părere aveam de CV Tudor nu avea nicio vină electoratul său, mă interesează în mare grad electoratul lui Băsescu

Despre serviciile secrete:

Mare agreşeală a celor care mă contestă este să creadă că visul meu este să ajung preşedinte. Nu este aşa. Serviciile sunt foarte lăudate pe plan internaţional, dar sunt şi foarte active şi în viaţa noastră cea de toate zilele. Vreau ca serviciile să ajute mai mult la combaterea evaziunii fiscale. Aş vrea ca efortul lor în a ajuta miniştrii români să fie un pic mai ţanţoşi, să fie mai verticali. Nu le cer să mă ajute pe mine să ajung preşedinte al României.

Despre "absenţa" de la Cotroceni:

La investirea Ramnonei Mănescu am plecat când a început să vorbească preşedintele, un gest profund nepoliticos, din următorul motiv: când l-am întrebat pe preşedinte dacă are ceva să-mi comunice despre Silaghi, nu mi-a răspuns cinstit. Ca să nu stau să ascult un discurs ipocrit, am plecat. Un mic pact de coabitare cu preşedintele de uz la ceremonii eu nu fac. Să invite instituţia Senatului, eu îi promit că deleg un vicepreşedinte. Traian Băsescu s-a arătat întotdeauna cel mai informat om din această ţară. 

Mugur Isărescu, guvernator - îl veţi sprijni?
Da, sigur.

Contracandidat la preşedinţie? Sigur că dacă Isărescu ar decide să candideze,  nu e o candidatură pe care să poţi să o ignori. Nu am un semnal că ar candida sau nu, dar este un candidat dintre cei serioşi.
Oprescu, ca primar?

Am început să mâ gândesc foarte serios la formula integrării sectoarelor. Oprescu ca primar nu este o deziluzie
Veţi fi preşedinte?

Nu am de un de să ştiu, dar viaţa mea nu depinde de asta.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite