Corina Crețu, săgeți către Guvern pe tema Schengen: Ce afectează cel mai mult țara noastră e restricția de pe teritoriul terestru și maritim

0
Publicat:

Corina Crețu, eurodeputată aleasă pe listele Pro România, critică ultimele două guverne pentru lipsa de transparență privind modul cum au argumentat în cadrul reuniunilor JAI necesitatea ca România să fie primită în spațiul Schengen, considerând că e „prea multă secretomanie la vârful statului”.

Corina Crețu, eurodeputată a Pro România FOTO Inquam Photos
Corina Crețu, eurodeputată a Pro România FOTO Inquam Photos

„Un citat celebru pentru cei care vor reprezenta România la Forumul din Slovenia de luni și marți, prima ocazie a unor întâlniri directe dintre autoritățile române și austriece, după propunerea de ieri, aceea de ridicare a restricțiilor Schengen doar pentru spațiul aerian. Fără nici un calendar, de altfel.  Oricum, ceea ce afectează cel mai mult țara noastră este restricția de pe teritoriul terestru și maritim, care crează pagube economice de circa 2% din PIB-ul anual și prejudicii de mediu de aproape 46.000 tone de emisii CO2 pe an. Problemele de mediu afectează și persoanele care locuiesc în proximitatea granițelor și bineînțeles, șoferii care transportă bunurile. E datoria noastră să ne gândim la aceștia din urmă, la condițiile în care stau în plină iarnă zile în șir în zonele de frontieră”, a scris eurodeputata Corina Crețu pe pagina sa de Facebook, într-un mesaj care însoțește un citat din Winston Churchill privind curajul de a lua cuvântul când ai ceva de spus sau cel de a asculta, când e nevoie.

Întrebarea zilei, din partea mea pentru Dvs: Credeți ca au fost folosite aceste argumente de către autorități, în pledoariile lor? Nici acum nu cunoaștem care a fost discursul Ministrului Român de Interne de anul trecut în favoarea țării, când Austria a votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen. Pentru transparența, propun ca toate intervențiile miniștrilor în Consiliul Ununii Europene, să fie date publicității. Fie ca e vorba de Reuniunea Miniștrilor de Interne, ai Sănătății, șamd. De pildă, nu știm care a fost poziția României atunci când s-a propus achiziționarea de vaccinuri și nici măcar nu știm de cine a fost reprezentată țara noastră la discuțiile care au avut loc în perioada pandemiei, care atunci aveau loc foarte des, bineînțeles în format on-line”, a completat Crețu. 

Munca parlamentarilor îngreunată de atitudinea Guvernului

Activitatea multor europarlamentari este publică și transparentă.  Personal, consider ca este prea multă secretomanie la vârful statului român, începând cu domeniul pe care îl cunosc cel mai bine, absorbția fondurilor europene, stadiul implementării PNRR, continuând cu sănătatea și alte teme de interes comun.  Necunoscând poziția oficială și argumentele României, chiar munca noastră ca europarlamentari este îngreunată, deși printr-o conlucrare mai strânsă am putea aduce, împreună, mai multe beneficii pentru țara, punându-ne la dispoziție experiențele, aliații și prietenii, căștigate în timp de unii dintre noi”, mai susține reprezentanta Pro România. 

De asemenea, aceasta a cerut părerea internauților în ceea ce privește modul în care ar trebui România să răspundă la condițiile puse de Austria pentru a primi țara noastră și Bulgaria în Schengenul aerian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite