Cum vede PSD comasarea alegerilor. Ciolacu: Este bine să avem o discuție

0
Publicat:

Marcel Ciolacu a explicat că partidul pe care îl conduce nu și-a făcut încă o opinie în privința comsării alegerilor parlamentare cu cele locale din 2024, temă readusă în mai multe rânduri în discuție de liberali.

Șeful PSD a comentat tema comasării alegerilor, susținută de mai multe ori de liberali FOTO Arhivă
Șeful PSD a comentat tema comasării alegerilor, susținută de mai multe ori de liberali FOTO Arhivă

  Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că propunerea liberalilor de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare trebuie discutată în Coaliție.

Cred că este bine să avem o discuţie. Nu ne-am făcut o opinie pe acest subiect. (...) Sunt nişte recomandări şi ale Comisiei de la Veneţia, ştiu că e şi o decizie a CCR, de aceea e o temă nouă. Ştiu că în 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentare şi terminăm cu cele pentru funcţia de preşedinte. Aşa sunt cronologic. Eu nu funcţionez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, plec de la capete", a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres. 

Comasarea alegerilor, readusă în discuție de PNL

PNL a adus în atenţie şi tema comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, un proiect de interes mai vechi al partidului, dar care nu s-a bucurat de reușită, fiind declarat drept neconstituțional de CCR.

Liberalul Ionuț Stroe a susținut că „există suficiente argumente, şi de natură constituţională”, pentru susținerea iniţiativei, în ciuda faptului că judecătorii constituționali au arătat că un astfel de demers încurcă alegătorii prin numărul mare de buletine de vot și încalcă dreptul de a fi ales la ambele scrutinuri pentru candidați, neexistând posibilitatea de înscriere în ambele curse electorale. „Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor, vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”, a menţionat reprezentantul liberalilor, explicând că decizia se referea la cazul de atunci.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, acest plan nu ar fi agreat de colegii de Coaliție. PSD a evitat în mai multe rânduri să transmită un punct de vedere, fiind vorba de o decizie care ar avea impact de la vârf până la baza partidului. De asemenea, UDMR nu este încântată de varianta comasării.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri