Conflictul PSD versus Corina Creţu. Ce promiteau social-democraţii în campania din 2016 pe tema spitalelor regionale şi ce „au realizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu, un comisar european atacat din toate părţile de reprezentanţi ai PSD, alături de premierul Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Corina Creţu, un comisar european atacat din toate părţile de reprezentanţi ai PSD, alături de premierul Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

PSD a lansat un val de atacuri la adresa comisarului european Corina Creţu, ultima temă fiind reprezentată de banii pentru construirea spitalelor regionale. Creţu a precizat că studiile de fezabilitate au costat doar 1,8 milioane euro, în timp ce social-democraţii vorbeau de peste 100 de milioane. De altfel, aceştia arată că sunt departe şi promisiunile făcute în campania din 2016 pe tema spitalelor regionale.

Comisarul european Corina Creţu a venit zilele trecute cu mai multe precizări referitoare la banii pentru spitalele regionale, după ce Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, şi ministrul Rovana Plumb afirmaseră că doar „studiile“ pentru trei spitale regionale (Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova) costă 120 de milioane, rămânând doar 30 de milioane pentru construcţia lor. Ulterior, Creţu a ieşit public şi a subliniat că e o dezinformare, din moment ce studiul de fezabilitate a fost doar 1,8 milioane euro. A urmat atacurile venite de la social-democraţi. 

„Nu stiu dacă aţi urmărit, dar aseară, ca la un semnal, după ce am zis ca studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costă 1,8 milioane euro , am început să fiu atacată într-un mod şocant“, a scris vineri dimineaţă Corina Creţu. Atacurile nu au încetat, ceea ce a determinat-o pe Creţu să anunţe vineri noapte că îl va da în judecată pe Codrin Ştefănescu, după ce a acesta afirmase că reprezintă interesele unor cercuri de la Bruxelles. 

„Lapte şi miere“ în campania electorală

De altfel, social-democraţii au dat vina pe autorităţile europene pentru faptul că nu au reuşit să avansaze cu planurile lor privind spitalele regionale, care ar trebui să fie gata în 2020. „Peste 50.000 de noi locuri de muncă vor fi create în domeniul sănătate, prin cele 9 mari spitale construite până în 2020, dar şi prin deblocarea tuturor posturilor de medici din toată ţara şi scoaterea lor la concurs până cel târziu în primăvara anului 2017“, se arăta în programul de guvernare al PSD.

De altfel, Dragnea şi apropiaţii care au redactat programul de guvernare precizau că spitalele urmau să fie construite cu finanţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fond care nici măcar nu e încă înfiinţat, după ce legea prin care urmărea acest obiectiv a fost declarată neconstituţională. 

„● 8 spitale regionale, organizate ca centre de urgenţă-excelenţă, pentru toate specialităţile medicale, inclusiv cu centre de telemedicină regionale sau naţionale în funcţie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atât pentru diagnostic, dar şi pentru a doua opinie. Descriere: 1.000 paturi, 10 clinici, 1 centru de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Cartier de locuinţe pentru medici şi personal, infrastructura de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor (hotel – minim 50 de locuri). Cost: 300 milioane de euro/spital.

● 1 spital republican, în Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile. Descriere: peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie. Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor. (hotel – minim 2000 de locuri). Cost: 1.1 miliarde euro“, preciza acelaşi program de guvernare. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că pentru primele trei spitale regionale vor fi folosite fondurile europene, cu toate că Darius Vâlcov sugera că mai bine s-ar face în parteneriat public-privat. Însă, potrivit declaraţiilor date de Pintea, dar şi de Corina Creţu, la Comisia Europeană nici măcar nu au fost trimise proiectele. „Am înţeles, inclusiv din declaraţiile doamnei ministru Pintea, că proiectele celor trei spitale regionale, de la Cluj, de la Iaşi şi de la Craiova, vor fi trimise la Comisie până la sfârşitul anului“, afirma Creţu lunea trecută. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite