Conducerea Romsilva, chemată în Parlament. Ce spun șefii Regiei despre bonusurile scandaloase
0Conducerea Romsilva a fost chemată marți, 25 martie, în comisia pentru Mediu a Parlamentului. Discuțiile au vizat în principal bonusurile de pensionare la care a făcut referire luna trecută ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În urma discuțiilor din comisie, USR a anunțat că solicită o reformare a Romsilva. Partidul a cerut „separarea veniturilor Romsilva de cele provenite din exploatarea masei lemnoase, astfel încât instituția să rămână un administrator al fondului forestier, nu un actor cu interese comerciale”, susține formațiunea politică.
De asemenea, formațiunea politică a propus „interzicerea utilizării banilor din exploatare forestieră pentru bonusuri de pensionare, prime și alte beneficii interne” și „regionalizarea direcțiilor silvice, pentru creșterea transparenței și eficienței administrative”.
Contre în Comisia pentru Mediu
„Dumneavoastră vă gestionaţi banii tăind practic păduri. Deci, asta este realitatea: au fost necesare foarte multe păduri, să dispară multe, multe hectare din România ca să fie plătite 135 de milioane bonus de pensionare pentru aceste sute de salariaţi”, a susținut în cadrul discuțiilor șefa Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu, indicând că numărul pensionărilor au crescut în ultimii ani.
Directorul general al Romsilva, Marius-Dan Siiulescu, a replicat că „nu s-au tăiat pădurile şi Romsilva nu are ca scop tăierea pădurilor pentru ca să acorde aceste bonusuri”. Potrivit acestuia, valoarea bonusurilor a crescut ca urmare a creșterii salariului minim, iar în 2024, valoarea bonusurilor a fost mai mică decât în 2023, iar în 2025 nu sunt prevăzute sume pentru aceste bonusuri în bugetul pe care înaintat Ministerului Mediului.
Vasile Rusu, director economic în Romsilva, a susținut că bonusul de pensionare a fost mult mai mic decât sumele discutate în spațiul public. „Legat de bonus, s-a creat o imagine care ne-a făcut mult rău. Au fost într-adevăr câţiva colegi care au îndeplinit funcţia de director şi cărora le urez să fie sănătoşi, să se bucure de pensie, dar media, într-adevăr, vă pot spune că este undeva la 90.000 de lei bonusul. Bonusul care s-a rostogolit de 100.000 euro, valoarea a fost brută, în realitate a luat undeva la 260.000 de lei în mână”, a afirmat directorul economic.
Bonusurile de pensionare, eliminate de Guvern
Premierul Marcel Ciolacu anunța stoparea „primelor nejustificate de la Romsilva” în ședința Executivului din 13 martie. Guvernul a aprobat atunci o ordonanță de urgență prin care sunt eliminate bonusurile.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, reclama la începutul lunii martie că în contractul colectiv de muncă de la Romsilva sunt 17 sporuri și că „toate acele prime se adaugă la un alt lung şir de bonusuri sau alte stimulente de natură financiară, despre care s-a vorbit mai puţin, pentru că nu sunt într-un cuantum la fel de mare precum acele bonificaţii de 100.000 de euro la pensionare, dar care însă, adunate, înseamnă nişte sume considerabile pe care statul român le plăteşte”.