Coaliția Vot Corect: George Simion nu a declarat până acum niciun venit sau cheltuială pentru turul 2

0
Publicat:

Coliția Vot Corect a depus raportul preliminar privind observarea alegerilor prezidențiale din 2025, turul 2.

Sute de observatori au fost acreditați la primul tur al alegerilor FOTO arhiva Adevărul
Sute de observatori au fost acreditați la primul tur al alegerilor FOTO arhiva Adevărul

Coaliția Vot Corect, formată din reprezentanți ai mai multor ONG-uri, a monitorizat turul doi al alegerilor prezidențiale.

Vot Corect spune că organizarea aspectelor tehnice ale procesului a fost eficientă, însă lansarea în spaţiul public a unor dezinformări intenţionate şi zvonuri alarmiste privind posibila fraudare a alegerilor din partea partidului AUR a creat tensiune, a pus presiune pe administraţia electorală şi a subminat încrederea publică în proces. Discursul agresiv al candidatului AUR la adresa presei şi unei părţi a electoratului a dominat ultimele zile ale campaniei, prezicizează Coaliția.

”În campania electorală dreptul la asociere a fost respectat, iar candidații au avut posibilitatea de a-și organiza activitățile de campanie în general fără restricții. Dreptul la liberă exprimare, deși în general respectat, a fost afectat în mai multe cazuri de deciziile birourilor electorale prin care s-a dispus îndepărtarea unor postări nemarcate ca publicitate politică chiar și când ele exprimau opiniile politice ale unor jurnaliști sau simpli cetățeni.

Candidații au prezentat diferit cetățenilor alegerea pe care o au de făcut: George Simion i-a îndemnat să aleagă între sistem și anti-sistem, iar Nicușor Dan între orientarea pro-EU, pro-occidentală și alinierea la politica Federației Ruse. Ambii candidaţi au participat la o dezbatere televizată; neparticiparea lui George Simion la cele ce au urmat a limitat accesul alegătorilor la informaţii privind programul său politic. Zvonurile și speculațiile alarmiste promovate s-au amplificat în campania pentru turul al doilea; autoritățile au publicat dezmințiri privind mai multe dezinformări intenționate din partea AUR, într-un efort de a menține calmul și de a restabili încrederea în procesul electoral. În mod regretabil, campania a fost marcată de violență verbală şi atacuri discriminatorii”, potrivit Coaliției Vot Corect.

La turul al doilea al alegerilor mai multe inițiative de monitorizare a spațiului online au avertizat asupra conținutul inautentic coordonat. În ce priveşte campania online, Expert Forum a monitorizat peste 1.000 de grupuri publice de Facebook, identificând 194 de pagini cu un potențial comportament coordonat.

EFOR a identificat și o rețea de conturi inautentice promovate prin hashtag-ul #ankaversace pe Tik Tok, care a fost doar parțial înlăturată de platformă. 

O campanie de dezinformare prin aplicația Telegram cu scopul de a influenţa votul în favoarea unui candidat a fost catalogată de MAE drept interferenţă rusă.

 Monitorizarea realizată de către un grup civic, detaliată în raportul Cheile Împărăției, a confirmat existența unor rețele bine organizate care operează cu o capacitate de influențare semnificativă, pe un model de tip hub-and-spoke, cu câteva zeci de conturi-cheie și mii de conturi-satelit.

”George Simion nu a declarat până acum niciun venit sau cheltuială pentru turul 2. Deși candidatul ar mai fi avut timp să declare aceste fonduri, nepublicarea lor a redus semnificativ transparența procesului electoral și a fost în contradicție cu spiritul legii. Faptul că identitatea mai multor conturi Facebook neasumate, care au promovat campanie negativă înaintea primului tur, nu a fost identificată până în acest moment în ciuda a unor plângeri transmise AEP, reprezintă o limitare a transparenței și integrității procesului”, spune Vot Corect.

Numărul observatorilor acreditaţi de organizațiile membre Vot Corect în țară și străinătate a crescut după primul tur la 1276. Aceştia au transmis prin aplicația Vote Monitor informații din aproximativ 1.850 de secții de votare în cele trei zile de observare. După primul tur, alegătorii au transmis peste 3500 de plângeri legate de procesul electoral prin intermediul portalului votcorect.ro, majoritatea fiind legate de alegători care şi-au postat buletinul de vot ștampilat online, cu încălcarea legislației.

BEC a adoptat numeroase decizii  cu privire la sesizările privind publicitatea politică online, numărul total ridicându-se la peste 6000. Meta a contestat mai multe dintre aceste decizii BEC în dosare înregistrate la Curtea de Apel București, însă toate acțiunile au fost respinse iar unele din aceste dosare sunt în stadiul de recurs. Rădăuțiul Civic și Expert Forum au înaintat Curții de Apel București o solicitare prin care să dispună obligarea BEC la permiterea observării votării cu urna specială.

Ziua alegerilor s-a desfăşurat în general ordonat, în pofida unor încercări de a perturba procesul şi de a manipula alegătorii. Deschiderea şi votarea au fost evaluate pozitiv în peste 98% din secţiile observate. În timpul votării observatorii au semnalat cazuri de influenţare a alegătorilor, inclusiv prin presiuni şi cumpărare de voturi. Numărarea voturilor a fost evaluată pozitiv în 95,7% din secţiile de votare. Observatorii nu au semnalat tentative de a compromite corectitudinea rezultatelor, cu o singură excepţie, dar au notat o serie de omisiuni procedurale.

Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Observatorul Electoral. Code for Romania asigură dezvoltarea aplicației pentru smartphone Vote Monitor, cu ajutorul căreia colectăm date în ziua alegerilor.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite