Turul 2 al alegerilor prezidențiale. Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori până pe 11 mai
0Coaliția Vot Corect continuă înscrierile pentru observatori la turul 2 al alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc duminică 18 mai. Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro, unde trebuie completat un formular cu datele necesare acreditării.

Observatorii ce vor fi selectați trebuie să urmărească corectitudinea procesului electoral în secțiile de votare, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale.
Persoanele care doresc să se înscrie ca observator trebuie să nu fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Toate persoanele care doresc să devină observatori trebuie să respecte Codul de Conduită și să respecte drepturile fundamentale ale omului. Activitatea de observator este incompatibilă și cu cea de delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.
Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării.
„Activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Însă ne asigurăm că observatorii noștri sunt pregătiți și informați pentru a face față provocărilor zilelor votării. Oferim training și materiale necesare pentru îndeplinirea cu succes a tuturor sarcinilor (precum un Manual al Observatorului) și asistență electorală, inclusiv prin intermediul unui call center care va funcționa pe toată durata zilelor alegerilor. Fiecare observator va completa fişe de observare prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin care colectăm date legate de zilele alegerilor, dar și alerte legate de posibile nereguli”, spun reprezentanții Coaliției Vot Corect.
Care este perioada de înscrieri
Perioada de înscrieri pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale – țară și străinătate – se încheie pe 13 mai – doar pentru cei care nu s-au înscris deja înaintea primului tur de scrutin.
Acreditarea pentru primul tur este valabilă și pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La primul tur, organizațiile membre Vot Corect au acreditat peste 600 de observatori în țară și străinătate, care au transmis prin aplicația Vote Monitor informații din peste 1.000 de secții de votare.
Pentru observarea în Republica Moldova, coaliția a colaborat cu Asociația Promo-Lex.
Observatorii acreditați de coaliția Vot Corect fac parte dintr-un efort mai larg de protejare a integrității electorale și de promovare a transparenței în procesul democratic. Rapoartele și reacțiile rapide legate alegeri, publicate de Expert Forum și parteneri au contribuit la îmbunătățirea legislației electorale, la creșterea integrității și transparenței proceselor electorale și au tras atenția asupra unor încălcări ale legislației și standardelor electorale.
Coaliția Vot Corect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral, Federația Asociațiilor Studenților în Drept din România și Code for Romania, care a dezvoltat aplicația pentru observatori Vote Monitor.