Ciucă: Căutăm soluțiile cele mai eficiente pentru colectarea și reutilizarea tuturor tipurilor de deșeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, va fi aprobată o hotărâre referitoare la Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), care vizează soluţii pentru colectarea şi reutilizarea tuturor tipurilor de deşeuri.

Guvernul va aproba o hotărâre referitoare la Strategia Naţională privind Economia Circulară FOTO:GOV
Guvernul va aproba o hotărâre referitoare la Strategia Naţională privind Economia Circulară FOTO:GOV

În cadrul şedinţei de astăzi, vom adopta o hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale privind Economia Circulară. Este un domeniu de mare perspectivă pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Căutăm şi vom identifica cu certitudine soluţiile cele mai eficiente pentru colectarea şi reutilizarea tuturor tipurilor de deşeuri. La această hotărâre şi-au adus contribuţia mai multe ministere şi apreciez că, odată cu adoptarea ei, vom reuşi să atingem şi jalonul din PNRR privind adoptarea acestei strategii", a spus prim-ministrul, în debutul reuniunii Cabinetului.

Potrivit SNEC, în ciuda unor progrese economice realizate în ultimul deceniu, "creşterea economică a României nu este încă decuplată" de generarea de deşeuri.

În plus, gestionarea deşeurilor în România a rămas semnificativ în urmă, deoarece depozitarea deşeurilor şi adesea depozitarea lor ilegală sunt încă forme dominante de gestionare a deşeurilor. Conform statisticilor emise de Cadrul de Monitorizare a Economiei Circulare, România se numără printre ţările UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte productivitatea resurselor, generarea de deşeuri ca pondere din PIB, tratarea deşeurilor şi utilizarea materialelor reciclate în economie", se arată în preambulul documentului.

SNEC oferă o imagine de ansamblu a 14 sectoare economice din România din punct de vedere al potenţialului lor de circularitate.

Rezultatele evaluării sectoriale vor servi drept bază pentru elaborarea ulterioară a Planului de Acţiune, care va prezenta mai detaliat şi mai profund obiective specifice şi recomandări de politici, precum şi acţiuni concrete de urmat. Sectoarele energie, apă şi deşeuri sunt abordate în toate cele 14 sectoare într-o manieră transversală. (...) Pe baza analizei preliminare, se poate concluziona că îmbunătăţirea economiei circulare are cel mai mare potenţial în agricultură şi silvicultură, industria automotive, construcţii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare şi băuturile, ambalajele, textilele şi echipamentele electrice şi electronice", menţionează sursa citată.

Conform documentului, tranziţia către economia circulară trebuie să se desfăşoare astfel încât să nu afecteze calitatea, productivitatea, competitivitatea şi performanţa. Pentru a asigura tranziţia către economia circulară sunt vizate următoarele direcţii:  reducerea consumului de materii prime virgine prin activităţi durabile de extracţie, reciclare şi recuperare; reducerea consumului de bunuri de consum prin prelungirea duratei de viaţă a produselor; reducerea impactului activităţilor de producţie asupra mediului; reducerea impactului activităţilor de gestionare şi de eliminare a deşeurilor şi a apei reziduale asupra mediului; îmbunătăţirea coerenţei politicilor şi guvernanţei, comunicarea şi colaborarea dintre autorităţile locale, regionale şi naţionale.

Totodată, se va constitui o structură de guvernanţă a economiei circulare în România care să definească rolurile şi responsabilităţile instituţiilor implicate. Aceasta va include o structură de coordonare, gestionată la centrul Guvernului, şi una executivă, stabilită în cadrul tuturor ministerelor care se ocupă de activităţile legate de economia circulară. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite