Cioloş îl critică pe Trump: A contribuit la inflamarea situaţiei. Nu dă semne de claritate şi de coerenţă în ceea ce face

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a comentat la Digi24 valul de manifestaţii anti-rasiste – paşnice sau violente - din Statele Unite şi din Europa, care au început după decesul afro-americanului George Floyd, sufocat până la moarte de un poliţist american.

Fostul premier spune la Digi24 că la inflamarea situaţiei a contribuit şi Donald Trump, care „nu dă semne de claritate şi de coerenţă în ceea ce face”. „Dar să fie foarte clar, Uniunea Europeană nu are de ales în relaţia cu Statele Unite”, a spus Cioloş, aceasta trebuind să fie una de „parteneriat”.

Dacian Cioloş: „Sunt proteste care pornesc de la situaţia din Statele Unite, o situaţie care s-a inflamat foarte mult şi la a cărei inflamare a contribuit inclusiv preşedintele Trump din păcate. Noi vom avea o dezbatere în Parlamentul European şi pe acest subiect.

Asta arată că este multă tensiune şi aşteptare în societate, mai ales după acestă criză. Oamenii au nevoie de o perspectivă clară. Cred că sunt mulţi cetăţeni europeni şi inclusiv cetăţeni români care nu văd foarte clar în ce direcţie ne îndreptăm. Şi de aici şi responsabilitatea politicienilor şi a liderilor de opinie în general de a oferi acestă perspectivă.

O criză, aşa cum spuneam, ne poate slăbi sau ne poate întări dacă reuşim să o transformăm în oportunitate. Deocamdată încă avem aceste perspective, dar nu e clar dacă vom putea transforma în oportunitate.“

Cioloş, despre Trump: Nu dă semne de claritate şi de coerenţă

„Uniunea Europeană are nevoie de o relaţie apropiată cu Statele Unite. Avem un parteneriat strategic, suntem parte a aceleiaşi alianţe militare, e o situaţie specifică acum cu Donald Trump la conducere, care nu dă semne de claritate şi de coerenţă în ceea ce face şi cu atât mai puţin în relaţia cu Uniunea Europeană.

Vor fi nişte lucruri de clarificat, nu doar pe plan politic, dar şi pe plan economic şi comercial cu SUA în perioada imediat următoare. Sigur, e an electoral şi în Statele Unite şi foarte probabil va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă după aceste alegeri, ca să avem mai multă claritate legată de relaţia din Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Dar să fie foarte clar, Uniunea Europeană nu are de ales în relaţia cu Statele Unite. Trebuie să fie o relaţie de parteneriat, dar ştiţi – într-un parteneriat trebuie să existe cel puţin doi.“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite