Marcel Ciolacu susține că Bucureștiul s-ar putea separa de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a acordat un interviu pentru Bloomberg, în cadrul căruia a menționat că Bucureștiul ar putea lua în considerare separarea de Bulgaria în cazul aderării la spațiul Schengen,  în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun.

Marcel Ciolacu, declarații cu privire la aderarea României la spațiul Schengen Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, declarații cu privire la aderarea României la spațiul Schengen Foto: Inquam Photos

În interviul acordat Bloomberg, premierul României a numit eșecul României de a adera la spațiul Schengen drept o „profundă nedreptate”, declarând că va căuta toate măsurile legale de ieși din această situație. Una dintre măsurile pe care le-ar putea adopta Guvernul României este de a separa țara noastră de Bulgaria în cazul aderării la Schengen, dacă negocierile ar duce la un rezultat mai bun. România și Bulgaria au încercat timp de mai mult de un deceniu să intre în spațiul Schengen, însă Austria și Țările de Jos au blocat accesul, deși ambele țări au îndeplinit condițiile stabilite.

Marcel Ciolacu a amintit că România, împreună cu ceilalți lideri NATO și UE, a contribuit la ajutorul față de Ucraina. „România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene. Este o necesitate ca Europa să aibă România și Bulgaria în Schengen”, a transmis Ciolacu. În plus, controalele la frontieră au cauzat pierderi de milioane de euro și zile de așteptare pentru camioanele care transportau cereale și provizii militare pentru statul vecin.

Premierul a declarat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția semestrială rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României la Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile din Țările de Jos de pe 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.

În ceea ce privește „vetoul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a transmis că Guvernul României ia în considerare și o acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție.

O expansiune Schengen nu este posibilă în prezent. Nu este o poziție împotriva României sau Bulgariei și vreau să subliniez asta. Este o chestiune de securitate”, a transmis cancelarul austriac Karl Nehammer după întâlnirea cu premierul buglar Nikolai Denkov.

Ciolacu a atacat guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul Uniunii Europene, deși nu este membru NATO, chiar dacă România contribuie la apărarea regiunii, ca membră a alianței. „Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.

În decembrie 2022, Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au refuzat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI). Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite