Iohannis, despre Schengen: E puțin deprimant ca de la Viena să auzi o placă stricată. E un dialog ciudat cu Austria / Ce spune despre atacarea la CJUE

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că sunt continuate negocierile pentru aderarea la Schengen, însă Austria nu dă semne că ar ceda. Șeful statului nu s-a declarat susținătorul unei forțări a unui nou vot, pentru ca apoi să atace decizia la CJUE.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul UE. Dar sigur, e puțin deprimant că de la Viena să auzi acolo ca și cum o placă s-ar fi stricat puțin. Tot același text, în condițiile în care România performează bine în oprirea migranților ilegali. Noi continuăm. Eu continui linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care de fiecare dată Austria spune clar că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care în aceeași ședință a acceptat aderarea Croației. Argumentele sunt cel puțin străvezii. Noi continuăm discuțiile. Știm bine că noi îndeplinim toate criteriile, dar realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există. Fiindcă din cauza migrației, care este destul de importantă, unele state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen e mai veche”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Atacarea la CJUE, „o chestiune complicată”

„Faptul că are probleme se știe de mult. Pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul, pe de alta sunt unii care se opun la orice, inclusiv extindere. Eu am avut această discuție cu liderii europeni de ani de zile. Și le-am spus la toți: România ar deveni un punct forte al Spațiului Schengen”, a mai punctat liderul de la Palatul Cotroceni. 

Chestionat la final dacă în continuare rămâne o opțiune atacarea la CJUE un alt veto al Austriei, președintele Klaus Iohannis a precizat: „E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am găsit doi juriști care să aibă aceeași părere. Cred că până nu ne lămurim între noi, nu e bine să avansăm aceste chestiuni”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite