Ciolacu: Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, că autoritățile române treuie să contracareze orice distorsionare referitoare la istoria celor petrecute în urmă cu opt decenii și să-și asume greșelile făcute de guvernanții de atunci.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marcată pe 27 ianuarie are o puternică rezonanță istorică, fiind data în care lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și reprezintă, totodată, un memento pentru noi toți, că cea mai cumplită formă de manifestare a antisemitismului nu trebuie să se repete. În România, încercările repetate ale legionarilor de intimidare și excludere a comunităților evreiești din societate s-au materializat în acțiuni violente, distructive și ucigașe. Tot în această perioadă ne amintim de Pogromul de la București, un episod tragic al istoriei noastre, în care ura și antisemitismul care au înveninat un întreg sistem și au generat torturi, sechestrări, omoruri, incendieri și atacuri asupra proprietăților și sinagogilor. Toate aceste acțiuni condamnabile, care au avut loc în perioada 21-23 ianuarie 1941, nu au fost unele izolate, ci s-au petrecut într-un context mai larg de persecutare a comunităților evreiești din țara noastră, în care libertățile și drepturile fundamentale le erau încălcate flagrant”, arată un mesaj al premierului Marcel Ciolacu. 

Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric, remedii necesare pentru o țară democratică și europeană”, mai arată liderul de la Palatul Victoria.

Contracararea dezinforărilor

Ne revine obligația, față de toate victimele inocente care au fost supuse unor atrocități  greu de imaginat, de a contracara orice formă de negare sau de distorsionare a Holocaustului și de a promova educația, ca mijloc esențial de progres și de cultivare a toleranței. Demararea predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, obligatorie pentru elevii de liceu, a reprezentat un pas important pentru România în vederea stimulării educației despre ceea ce a însemnat Holocaustul și consolidării conștiinței civice în rândul tinerilor”, mai susține premierul României. 

Vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii, la sfârșitul anului trecut, mi-a întărit convingerea că nu trebuie să uităm vreodată datoria morală de a lupta permanent împotriva puterilor răului.  Angajamentul Guvernului României în prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului care incită la ură rămâne ferm și asumat pentru ca atrocități ale istoriei, așa cum a fost Holocaustul, să nu se repete vreodată”, conchide Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite