Ce limitări va avea președintele interimar care îi ia locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni
0Klaus Iohannis și-a anunțat luni 10 februarie demisia din funcția de președinte al României. Demisia vine în contextul cererii de suspendare a președintelui depusă de opoziție și care urma să fie discutată marți 11 februarie de plenul Parlamentului. „Adevărul” vă prezintă în cele ce urmează procedura de interimat după ce Klaus Iohannis și-a dat demisia.

Până la alegerile din luna mai a.c., interimatul va fi asigurat de persoana care deține a doua funcție în stat, respectiv Președintele Senatului, conform articolului 98 din Constituție. În prezent, președintele Senatului este liderul PNL Ilie Bolojan.
Această măsură garantează continuitatea guvernării, având rolul de a evita un vid de putere în stat.
Președintele interimar al României îndeplinește atribuțiile președintelui în exercițiu în situațiile prevăzute de articolul 98 din Constituția României, respectiv: dacă funcția de președinte devine vacantă (demisie, deces, demitere prin referendum, imposibilitate definitivă de exercitare a mandatului); dacă președintele este suspendat din funcție de Parlament; dacă președintele este temporar în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile
Iată mai jos și atribuțiile președintelui interimar Ilie Bolojan, conform Constituției României
Președintele interimar Ilie Bolojan va prelua doar atribuțiile constituționale ale președintelui demisionar Klaus Iohannis, cu unele limitări:
1. Reprezintă statul român pe plan intern și internațional
2. Promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora
3. Poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor
4. Poate adresa mesaje Parlamentului
5. Poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului
6. Poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului
7. Îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate
Iată și care sunt limitările președintelui interimar, conform Constituției: nu poate dizolva Parlamentul; nu poate iniția un Referendum; nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.
Guvernul a aprobat calendarul de acțiuni privind alegerile prezidențiale de pe data de 4 mai 2025. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie. Campania electorală va debuta în 4 aprilie și se va termina în 3 mai. Românii din Diaspora pot vota 3 zile, începând de vineri, 2 mai, de la ora 7:00 până la ora 21:00 (ora locală). Duminică, urnele din străinătate se vor închide însă la ora 21:00 (ora României).
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România este programat în 4 mai, iar cel de al doilea tur de scrutin, în 18 mai.