Va demisiona Klaus Iohannis luni, 10 februarie, din funcţia de preşedinte al României?

0
0
Publicat:

Luni, 10 februarie, ora 11, preşedintele Iohannis a convocat la Cotroceni preşedinţii partidelor din coaliţia de guvernare. Subiectul discuţiei nu a fost menţionat, dar există bănuieli şi argumente că preşedintele Iohannis doreşte să-şi anunţe demisia. În ultimii ani, preşedintele a invitat şefii partidelor doar în situaţia în care urma să desemneze premierul.

Contextul politic 

Suspendarea preşedintelui Iohannis. Opoziţia parlamentară, AUR, USR, SOS, POT şi-au propus să-l suspende pe Iohannis, considerând prelungirea mandatului său ca fiind neconstituţională.

Iată ce spune Ilie Bolojan:

„Această cerere (de suspendare) are toate semnăturile şi cred că săptămâna viitoare va fi organizat, conform procedurii, un Birou comun al celor două Camere, care, constatând că sunt respectate condiţiile de convocare a plenului reunit, această cerere va ajunge pe ordinea de zi. Aici sunt două direcţii: sau se va face o comisie care va verifica acuzele care se aduc, sau se va recurge la varianta prevederii constituţionale de a se trimite Curţii pentru un punct de vedere care este consultativ, iar şi într-o variantă şi într-alta va fi un raport, un punct de vedere, care apoi, într-o şedinţă ulterioară, va fi pus în dezbatere şi, deci, se va da un vot dacă, într-adevăr, se declanşează procedura de organizare a referendumului sau nu se declanşează. Asta este partea instituţională”.

Nu este clar dacă există în parlament o majoritatea în favoarea suspendării lui Iohannis, dar este posibil ca mulţi parlamentari din PSD să voteze pentru suspendare.

Bolojan atrage atenţia asupra faptului că, dacă această cerere de suspendare a preşedintelui ar trece de votul Parlamentului, referendumul de suspendare s-ar organiza exact în perioada campaniei la prezidenţiale.

Ar fi un nonsens politic să faci un referendum de suspendare a preşedintelui simultan cu alegerile prezidenţiale. România s-ar face de râs în plan internaţional, iar credibilitatea ţării noastre s-ar prăbuși definitiv.

Posibil ca Iohannis să-şi propună, prin demisie, să evite această posibilitate

Preşedintele Iohannis este ignorat în plan intern şi extern. Ilie Bolojan, un personaj aflat de multă vreme în poziţii contradictorii cu Iohannis, a declarat franc: „epoca Iohannis s-a încheiat în PNL”. Ca atare, preşedintele Iohannis nu mai are interlocutori în PNL, şi nici în coaliţia de guvernare. Nu-l mai sună nimeni să-i ceară sfaturi şi opinii.

În plan extern, Iohannis a fost ignorat la câteva întâlniri ale UE şi NATO, iar la recenta întâlnire de la Bruxelles i-au întors spatele mai toţi conducătorii ţărilor europene. Motivul, Iohannis este într-o prelungire de mandat nu este clar cât de constituţională, chiar dacă CCR a confirmat-o în mod expres.

Daniel David, ministrul Educaţiei, vorbeşte mult pe temele la zi ale educaţiei, dar nu zice mai nimic de România Educată. Mai mult, şi-a propus să facă o analiză şi un plan de soluţii pe care să le prezinte în luna mai, fără legătură cu analiza şi soluţiile din România Educată. Adică de proiectul de suflet al preşedintelui Iohannis s-a cam ales praful, după plecarea Ligiei Deca de la ministerul Educaţiei. Ce lipsă de recunoştinţă!

Până şi Nicolae Ciucă, yesmanul preferat al lui Iohannis, a plecat şi din parlament, după ce a constatat că nu i se oferă nicio funcţie importantă, pe măsura „importanţei” mentorului său, Klaus Iohannis.

A rămas şi fără reşedinţa promisă din Bulevardul Aviatorilor, pentru renovarea căreia guvernul Ciucă alocase 9 milioane de euro. Actualul guvern nu mai ţine minte că există un preşedinte!

De unde a pornit totul

De la gafa incredibilă a preşedintelui de a se autopropune secretar general NATO, dând dovadă că nu a înţeles mai nimic din politica europeană. Secretarul General NATO se numeşte prin consensul ţărilor din NATO, iar în momentul autopropunerii deja 80% din şefii ţărilor din NATO îl conveniseră pe Mark Rutte ca şef la NATO.

Iohannis credea că şeful NATO se alege de către un juriu, ca la concursurile de frumuseţe, unde candidaţii îşi „expun” dotările personale. Aşa o gafă l-a exclus de la alte funcţii din cadrul UE, aşa că Iohannis nu s-a ales cu nimic în noua CE şi l-a marginalizat complet de la luarea deciziilor în cadrul UE şi NATO.

Un merit are Iohannis la aducerea în CSAT a problemei influenţării alegerilor prezidenţiale de către un actor statal, şi apoi desecretizarea şi transmiterea documentelor către CCR. Pe baza lor, CCR a şi luat decizia anulării primului tur al alegerilor prezidenţiale, decizie fără de care acum îl aveam preşedinte, probabil, pe Călin Georgescu.

Critici în tot tot spaţiul public la adresa lui Iohannis

Pe reţelele sociale vezi doar critici la adresa lui Iohannis, nimeni nu-i găsește merite în cei 10 ani de mandat. Că a vorbit publicului foarte puţin şi nu a explicat detaliat ce se întâmplă pe scena politică, exact opusul lui Traian Băsescu. A cheltuit bani grei pe avioane private cu care a vizitat şi America de Sud, şi Africa, fără vreun folos vizibil şi palpabil pentru România. Refuză să desecretizeze cheltuielile administraţiei prezidenţiale, deşi a cheltuit banii românilor, luaţi prin taxe şi impozite. De România Educată s-a cam ales praful, dacă acum noii conducători din educaţie n-o mai pomenesc.

Toate aceste şi posibil multe altele cântăresc greu în decizia preşedintelui Iohannis de a demisiona. În evenimente politice viitoare, posibil dificile, nu mai are autoritatea să acţioneze decisiv, pentru că nu se află într-o prelungire legală de mandat, nu este clar cât de constituţională este actuala prelungire. 

Este mai bine ca preşedintele interimar, Ilie Bolojan, preşedintele Senatului, să-şi asume legal şi oficial un mandat interimar de preşedinte. Ilie Bolojan se bucură de credibilitate pentru deciziile certe şi ferme luate  în administrarea oraşului Oradea şi a judeţului Bihor, pentru francheţea cu care ne avertizează asupra riscului imens adus de deficitul bugetar al României. Bolojan este singurul care a redus personalul la Senat, în rest n-am auzit alte instituţii să facă acelaşi lucru.

Demisia preşedintelui Iohannis şi înlocuirea sa cu Bolojan este un avantaj pentru stabilitatea şi evoluţia României.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite