Opoziția cere din nou suspendarea lui Iohannis. Suspendarea ajunge în plenul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziția a depus pentru a treia oară cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, dar nu are sprijinul necesar pentru a o aproba în Parlament. Cu toate astea, inițiativa va ajunge pe ordinea de zi a unui plen comun marți, 11 februarie, de la ora 10.00. 

Se cere, din nou, suspendarea lui Klaus Iohannis Foto: Captură video Facebook
Se cere, din nou, suspendarea lui Klaus Iohannis Foto: Captură video Facebook

UPDATE: Inițiativa ajunge în plenul Parlamentului

Mâine la ora 10.00 are loc o ședință comună a celor două Camere pentru propunerea de suspendare din funcție a președintelui României.

Potrivit președintelui Senatului, Ilie Bolojan, va fi cerut un aviz consultativ de la CCR. 

***

Luni, 10 februarie, Birourile reunite ale Parlamentului vor analiza din nou solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, inițiată de partidele de opoziție POT, AUR, SOS și USR. Deși au strâns 178 de semnături pentru acest demers, partidele nu dispun de cele 233 de voturi necesare pentru ca suspendarea să fie aprobată în plen, scrie News.ro.

Conform Art. 95 din Constituția României, Președintele poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

Pentru a trece de votul Parlamentului, opoziția are nevoie de 233 de voturi. Însă, potrivit calculelor politice, partidele care susțin suspendarea – AUR, SOS, POT și USR – au doar 215 voturi. În schimb, PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, care se opun inițiativei, dețin 242 de voturi. În aceste condiții, opoziția are șanse minime să obțină suspendarea președintelui.

Ilie Bolojan, președintele Senatului, consideră că această inițiativă este un demers politic prin care partidele de opoziție încearcă să câștige popularitate criticându-l pe președinte. El avertizează că suspendarea lui Iohannis ar perturba calendarul alegerilor prezidențiale din mai 2025, creând o situație de „nonsens instituțional”.

Dacă acel referendum ar trece, gândiți-vă că, practic, ar trebui organizate alegeri prezidențiale ca un efect al trecerii referendumului după data stabilită în calendarul electoral, deci după data de 4 mai și de 18 mai. Prin urmare, este un nonsens instituțional și aici nu se pune problema să aperi un om, pe domnul Iohannis, nu se pune această problemă. Dar cred că dacă gândești instituțional îți dai seama că este un nonsens și, pur și simplu, dacă aperi, aperi o stabilitate instituțională a țării noastre”, afirmă președintele Senatului.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite