Cine l-ar putea înlocui pe Iulian Dumitrescu în funcția de conducere din PNL

0
Publicat:

La doar trei zile de la demisia anunțată de Iulian Dumitrescu din una din cele mai importante funcții din PNL, în interiorul partidului sunt vehiculate mai multe variante de politicieni care i-ar putea lua locul.

Dumitrescu este acuzat de luare de mită și fals în declarații FOTO Inquam Photos
Dumitrescu este acuzat de luare de mită și fals în declarații FOTO Inquam Photos

Poziția de prim-vicepreședinte, lăsată liberă prin demisia lui Iulian Dumitrescu, acuzat de DNA de fapte de corupție, ar putea fi ocupată chiar de la următorul Consiliu Național, din 18 februarie, dacă la nivelul conducerii restrânse e consens că trebuie completată repede echipa, potrivit informațiilor „Adevărul“. Un prim nume vehiculat este cel al ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea. Actualul ministru are o lungă experiență administrativă, fiind între 2016 și 2023 președinte al Consiliului Județean Brașov, iar anterior, între 2004 și 2016, primar al Râșnovului (Brașov). Liberalul are și o relație destul de bună cu primarii, fiind șeful ministerului care interacționează cu ei pe programe ca PNDL sau „Anghel Saligny“. La Congresul din 2021 a candidat pentru o funcție de prim-vicepreședinte din partea echipei Orban, dar nu a fost ales.

A doua persoană văzută ca potențial prim-vicepreședinte e Hubert Thuma, șeful CJ Ilfov și actual vicepreședinte pe București și Ilfov. Pentru o perioadă, Thuma a fost și președinte interimar al Bucureștiului. Cu o fire mai discretă, actualul șef al CJ Ilfov e considerat, susțin surse politice pentru „Adevărul“, numai bun să preia legătura cu organizațiile care erau apropiate de Dumitrescu, dat fiind că în trecut a fost o perioadă când cei doi colaborau bine în partid.

O a treia variantă este cea în care pe funcție să fie aleasă o doamnă, în condițiile în care în echipa restrânsă sunt doar bărbați. Iar în cercul Puterii, și care să fie și cunoscătoare în ale partidului, sunt două persoane: Alina Gorghiu (ministru al Justiției și fostă șefă a PNL) și Raluca Turcan (ministru al Culturii, fostă președintă interimară a PNL, dar și prim-vicepreședintă pentru un mandat de patru ani, în perioada 2017-2021).

CV politic bun, dar dezinteresat de jocurile de la centru

Ochii sunt îndreptați și spre vestul țării. O variantă ar fi Ilie Bolojan, însă acesta nu a manifestat în ultimii ani nicio dorință pentru o funcție centrală, mai ales că relația lui cu președintele Klaus Iohannis e în continuare rece. La Congresul PNL din septembrie 2021, care a scindat partidul, Ilie Bolojan a fost printre liderii care au lăsat votul liber pentru cei din filiala sa, fără a indica o direcție. Bolojan a mai fost prim-vicepreședinte, între iulie 2017 și septembrie 2018, funcție din care a demisionat, pe motiv că vrea să se ocupe pe activitatea din teritoriu. La acea vreme, Bolojan a făcut parte din echipa Orban, iar contracandidatul fostului șef al PNL a fost Cristian Bușoi, un politician cu o relație mai bună cu șeful statului decât avea Orban.

De altfel, după demisia lui Bolojan, funcția de prim-vicepreședinte a fost vacantă aproape un an, până la alegerea lui Rareș Bogdan pe aceeași poziție.

Dumitrescu, sub control judiciar pentru tranzacții de sute de mii de euro

Ca urmare a plasării sub control judiciar, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și fals în declarații, Iulian Dumitrescu a primit și interdicţia de a-şi exercita funcţia de președinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova pentru o perioadă de 60 de zile.

Considerat un om politic discret, Dumitrescu ar fi cheltuit aproape 600.000 de euro doar într-un an și jumătate pe produse de lux și vacanțe în Dubai, Abu Dhabi, Insulele Maldive, Capri, Mykonos și Nisa, fapt care a atras atenția procurorilor. Ancheta DNA a arătat neconcordanțe între câștigul obținut de liberal și cheltuielile sale, fiind astfel descoperite sume de bani nedeclarate de politician.

În același dosar mai sunt anchetați sora și cumnatul politicianului, fiind implicați într-o societate comercială care avea contracte cu Consiliul Județean Prahova, condus de Iulian Dumitrescu, și ale cărei acțiuni au fost vândute la preț supraevaluat și în urma întocmirii unor acte false, potrivit DNA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite