Ce se vrea de la noua Constituţie / Astăzi au loc consultări cu partidele politice la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu despre Parlamentul unicameral: "Nu tindem spre un stat federal"
Traian Băsescu despre Parlamentul unicameral: "Nu tindem spre un stat federal"

Preşedintele Traian Băsescu a chemat astăzi, la ora 15.00, liderii partidelor politice la consultări privind procesul de revizuire a Constituţiei, astfel încât să se respecte referendumul din noiembrie 2009, când românii s-au pronunţat pentru un Paralemnt unicameral şi pentru reducerea numărului aleşilor la 300.

Singurii care vor lipsi astăzi de la consultări sunt liderii UDMR, care sărbătoresc ziua maghiarilor de pretutindeni.

Ce se vrea, însă, de la noua Constituţie? Nici măcar membrii aceluiaşi partid nu au reuşit să se pună de acord asupra temelor majore.

Totuşi, în afara democrat-liberalilor puţini sunt cei cărora le surâde ideea unui Parlament unicameral. PSD-ul condus de Victor Ponta ar dori un Parlament bicameral, unde o camera să fie formată din reprezentanţi ai unităţilor administrative teritoriale.

PDL vrea republică semiprezidenţială

Nici măcar în interiorul PDL-ului vocile nu sunt toate în favoarea unicameralismului. printre cei care susţin în continuare bicameralismul se află şi eurodeputatul PDL Cristian Preda. potrivit acestuia Parlament ar trebui să fie bicameral, cu o Cameră a Deputaţilor de 250 de deputaţi aleşi uninominal şi un Senat de 40-50, ce ar trebui să reprezinte interesele colective de la nivel regional.

O altă propunere a eurodeputatului a stârnit, însă, furtună în interiorul clasei politice:  sporirea prerogativelor şefului statului prin dobândirea dreptul de a dizolva forul legislativ ori de câte ori apare o criză politică ce poate fi deblocată în urma unor noi alegeri parlamentare.

Doi dintre liderii cu greutate ai partidului au declarat luni că sprijinul formaţiunii politice merge către un Parlament unicameral, în ciuda decşaraţiilor eurodeputatului Cristian Preda. "PDL are o poziţie clară. Nu putem vorbi într-un fel la referendum şi într-un alt fel pe urmă. Noi susţinem parlamentul monocameral", a declarat Vasile Blaga.

Berceanu: Într-un Parlament bicameral se lucrează sub forma dansului fetelor de la Căpâlna

La rândul său, Radu Berceanu, a declarat că Parlamentul unicameral este opţiunea partidului, dar şi a sa personal, încă din anii 90. "Am văzut evoluţia felului în care se lucreză în Parlament: se lucrează greu, complicat şi se lucrează sub forma dansului fetelor de la Căpâlna, care fac un pas înainte, unul înapoi", a spus Berceanu.

PSD vrea republică parlamentară

Social-democraţii şi-au exprimat şi ei punctul de vedere asupra unor posibile modificări aduse Legii Fundamentale. Astfel, PSD-ul lui Victor Ponta ar dori o republică parlamentară, unde preşedintele să fie ales de către Legislativ, precum şi restrângerea situaţiilor în care cele două Camere se reunesc în şedinţe comune, pentru a "înlătura criticile potrivit cărora, deşi Constituţia consacră bicameralismul, în fapt, Parlamentul este unul unicameral". Nu toţi social-democraţii sunt, însă, de acord cu această propunere. Mircea Geoană a declarat clar că preşedintele ar trebui ales, în continuare, direct de către popor.

Singura propunere a PDL-ului, care pare a întruni şi acordul social-democraţilor, este reducerea numărului de parlamentari. Potrivit PSD-ului, şi în Constituţia din 1991 se prevăzuse ca numărul deputaţilor să fie de 220, iar cel al senatorilor de 110, fiind o idee aflată mai de mult în dezbaterea publică.

PSD-ul vrea ca Legislativul să-l poată suspenda pe preşedinte

Încă marcat de ineficienţa încercării de a-l suspenda pe Traian Băsescu în primul său mandat în fruntea statului, PSD-ul vrtea să rezolve acest lucru în viitoarea Constituţie, oferind forului legislativ posibilitatea suspendării şefului statului în cazul în care săvârşeşte infracţiuni de drept comun şi capacitatea revocării preşedintelui dacă acesta a încălcat grav Constituţia.

Victor Ponta se teme că racolările de parlamentari din opoziţie ar putea viza crearea unei majorităţi pentru modificarea Constituţiei. 

Conservatorii vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni după ce s-au pus anterior de acord cu social democraţii.

PNL stabileşte astăzi cu ce propuneri merge la Cotroceni

Liberalii vor decide astăzi care sunt propunerile lor de revizuire a Constituţiei, în şedinţa Biroului Politic Central.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a antepronunţat privind susţinerea reducerii numărului de parlamentară, dar şi şi pentru eliminarea unei camere a Parlamentului. Potrivit lui Antonescu, noua Constituţie ar trebui să clarifice "atribuţiile, competenţele, pârghiile de acţiune ale preşedintelui în raport cu Guvernul, cu primul-ministru, în raport cu Parlamentul, în raport cu celelelalte puteri ale statului".

Berca, PNL: "Nu cred că vom fi de acord ca preşedintele să dizolve Parlamentul"

Independenţii vin cu un proiect propriu

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a precizat că independenţii se vor prezenta la Cotroceni cu un proiect de propriu de revizuire a Constituţiei

"Vom merge, cum am mers întotdeauna. Acest grup de parlamentari independenţi din Camera Deputaţilor şi Senat a susţinut  şi susţine guvernarea. (...) Bineînţeles, că vom merge şi vom susţine modificarea Constituţiei. Vom avea propriul nostru proiect şi propria noastră poziţie pentru aceste modificări", a declarat Oprea.

UDMR-ul, singurul partid care lipseşte de la consultări

Liderii UDMR au precizat că nu pot da curs invitaţiei preşedintelui deoarece astăzi este sărbătoarea naţională a maghiarilor: Totuşi, aceştia s-au arătat mai mult decâr reticenţi privind unicameralismul şi reducerea numărului de parlamentari, precizând că UDMR ar opta pentru un Parlament bicameral, dar cu un Senat cu alte atribuţii şi altă modalitate de reprezentare a regiunilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite