Ce au făcut partidele cu primii bani primiți de la stat la început de an
0Din primii bani primiți pe anul în curs, pentru luna ianuarie, cele mai mari cheltuieli au fost la PSD, iar cei mai puțini bani au fost cheltuiți de Forța Dreptei, partid care a și primit cea mai mica sumă de la stat.

Cei mai puțini bani primiți pe prima lună a anului 2025 ar fi, de fapt, la PRO România, adică 0 lei, însă formațiunea politică condusă în trecut de Victor Ponta, reîntors în PSD și apoi eliminat din nou pentru că și-a depus candidatura la prezidențiale, nici nu ar mai avea de ce să primească bani, pentru că nu mai are aleși.
Cu toate astea, a plătit 40.000 de lei pe întreținerea sediilor și pe cheltuielile cu personalul și combustibilul. Anul trecut a încasat de la stat peste un milion de lei.
Cine e în fruntea listei și cine e la coada ei
PSD a avut cele mai mari cheltuieli, 36 de milioane de lei, iar peste 34 de milioane de lei a dat doar pe presă și propagandă. Social-democrații au primit pe luna ianuarie doar puțin peste 7 milioane de lei.
La polul opus, cei mai puțini bani cheltuiți au fost la Forța Dreptei. În scrutinul pentru Parlament, Forța Dreptei nu a reușit să atingă pragul de 5% pentru a intra în Legislativ, obținând doar 1,88%, însă partidul lui Ludovic Orban mai are oameni în teritoriu. Cu toate astea, fondurile primite de la stat de formațiunea politică sunt și cele mai mici, 78.274 de lei.
Forța Dreptei a cheltuit aproape 13.000 mii de lei, iar cheltuielile de personal au consumat cea mai mare sumă, adică 6.000 de lei. Un pic 5.000 de lei s-au dus pe cheltuielile cu chiriile si utilitatile sediilor. O mie de lei s-au dus pe consultanță politică și sub 300 de lei pe telecomunicații.
Liberalii au plătit cel mai mult pe investiții în bunuri
PNL a dat cei mai mulți bani pe investitii în bunuri mobile si imobile, necesare activitatii partidelor, adică peste un milion de lei din totalul cheltuielilor de aproximativ 3 milioane de lei.
USR a primit aproape 3 milioane de lei. Însă și partidul condus de Elena Lasconi a avut cheltuieli care au depășit suma. Cea mai mare sumă, peste un million de lei au fost dați pe cheltuielile de personal. A doua cea mai mare sumă, adică jumătate de million, s-a dus pe presă și propaganda.
AUR a primit aproximativ 4 milioane de lei, însă a cheltuit peste 6 milioane. Jumătate din sumă s-au dus pe presă și propaganda. În rest a mai cheltuit sume mari pe deplasări în țară, peste 500.000, sau pe chirii și utilități, care au fost aproape 200.000 de lei.
PMP, condus de eurodeputatul Eugen Tomac, a primit 103.000 de lei de la stat și a cheltuit aproape 200.000 de lei. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe personal, 77.000, iar apoi pe chirii și utilități pentru sedii, 77.000 de lei. De asemenea, 18.000 de lei s-au dus pe combustibill.
POT, partidul cu primele fonduri de la stat
POT, partidul care a primit primii bani de la stat, a cheltuit doar 30.000 de lei din cei peste 151.000 primiți. Mare parte din bani, 20.000 de lei, i-a dat pe consultanță politică.
POT este condus de Anamaria Gavrilă, înscrisă acum în cursa prezidențială din luna mai, astfel că formațiunea ar putea să înregistreze o creștere drastică a cheltuielor.
Și SOS România, formațiunea condusă de eurodeputata Diana Șoșoacă, e nouă în Parlament, însă a participat și la alegerile locale și europarlamentare din 2024, atfel că are o sumă mult mai mare, aproape două milioane de lei de la stat primiți în luna ianuarie. Însă, potrivit situației de la AEP, a cheltuit doar 460.000. Peste 300.000 a dat pe chirii și utilități.
Think-tank-ul Expert Forum a lansat un apel public în luna ianuarie prin care a cerut autorităților statului o reducere drastică a fondurilor primite de la buget, în contextul în care anul trecut partidele au primit 387 de milioane de lei.