CCR a decis: Asumarea răspunderii pe Legea educaţiei poate continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Educaţiei vine cu schimbări majore pentru elevi Foto: Adevărul
Legea Educaţiei vine cu schimbări majore pentru elevi Foto: Adevărul

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au decis, miercuri, că Guvernul poate continua procedura de asumare a Legii educaţiei, admiţând sesizarea premierului Emil Boc că ar exista un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament.

UPDATE 16: 53 Marko: Angajarea răspunderii continuă, însă Coaliţia trebuie să mai treacă un test

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat că decizia Curţii Constituţionale presupune că procedura angajării răspunderii trebuie continuată şi că într-un termen scurt va exista o lege a educaţiei care va reforma sistemul, potrivut Mediafax.

"Eu am declarat în mai multe rânduri că procedura asumării trebuie continuată. Îmi pare bine că s-a luat această decizie, ceea ce înseamnă că într-un termen scurt vom avea o lege a educaţiei care într-adevăr va impune o reformă într-un domeniu vital pentru societatea din România. Este o lege care atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel universitar va aduce noutăţi, dar în cadrul învăţământului preuniversitar va putea într-adevăr să aibă loc o descentralizare profundă", a spus Marko.

El a arătat că procedura angajării răspunderii a reprezentat şi continuă să fie şi un test al Coaliţiei.

"A fost şi un test al Coaliţiei, bineînţeles, şi va fi un test al Coaliţiei şi în Parlament, la votul moţiunii de cenzură, dar sunt convins că va trece şi acest test", a adăugat liderul UMDR.

UPDATE 16: 40 Continuarea procedurii de asumare pe Legea educaţiei face ca proiectul legislativ să fie neconstituţional, a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, adăugând că Birourile Permanente (BP) reunite trebuie să ia act de deciziile CCR şi să stingă conflictele juridice constatate.

În opinia lui Geoană, BP ar trebui să fie convocate cel târziu lunea viitoare, când Senatul are pe ordinea de zi dezbaterea Legii educaţiei.

Preşedintele Senatului a precizat că o va contacta telefonic pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru a convoca BP reunite care să ia act de cele două decizii ale Curţii Constituţionale - urmare a sesizării sale şi a celei a premierului - şi să stingă conflictele juridice constatate de CCR.

În 15 noiembrie, premierul a solicitat preşedintelui şi judecătorilor Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlamentul României, alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

În scrisoare se arată că angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului reprezintă un gest politic prin care acesta îşi pune la dispoziţie mandatul şi că, deşi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înţeles să dispună de prerogativa prevăzută de art. 146 lit. e) din Constituţie şi să sesizeze Curtea Constituţională, în data de 19 octombrie 2010, cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern, Legislativul nu a considerat că prin angajare s-ar aduce atingere competenţei sale de unică autoritate legiuitoare şi, în consecinţă, a parcurs calendarul adoptat pentru desfăşurarea acestei proceduri.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a solicitat într-o scrisoare premierului Emil Boc retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educaţiei naţionale", asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite