Cartianu, despre inflaţia de partide noi: Dacă Macovei convinge că M10 este Partidul DNA, câştigă alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu FOTO Eduard Enea
Grigore Cartianu FOTO Eduard Enea

După decizia Curţii Constituţionale care a scos restricţiile pentru înfiinţarea unui nou partid există şansa apariţiei a sute de noi formaţiuni politice. Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, efectele acestei decizii.

Principalele declaraţii: 

Adevărul: S-a vorbit săptămâna trecută despre Decizia CCR după o contestaţie a Partidului Piraţilor. S-a ajuns ca partidele să poată fi înfiinţate chiar de trei oameni, o Cutie a Pandorei, s-ar putea spune. Cum ţi se pare decizia asta?

Grigore Cartianu: Curtea nu a decis că trebuie să fie cu trei membri, ci doar că nu e constituţional să fie cu 25.000.La începutul anilor 1990 trebuia să ai 251 de membri.  Anul trecut se tot vorbea de dreapta, că e fărâmiţată. Fărâmiţarea e aparentă, nu e profundă, pentru că în turul doi vin toate forţele şi se unesc natural. La partide nu sunt două tururi, la parlamentare e un singur tur.

Dacă vor fi o sută de partide înscrise şi dintre ele unele vor lua zece voturi, altele o mie, foarte multe partide vor lua nişte voturi care s-ar fi regăsit la marile partide. Dintre sutele de partide care vor apărea, câteva vor scoate capul, nu vor rămâne la cantitate neglijabilă.

Ar trebui ca decizia asta să mai fie însoţită de o măsură: să scădem pragul electoral de la 5%. De ce? La patru procente tu ai destule mandate în Parlament. La 400 de parlamentari, 1% înseamnă patru parlamentari, 4% înseamnă 16 parlamentari. Înţeleg să fie un prag, dar să fie de 3% mi s-ar părea normal, ar fi mai multă democraţie. Un partid de 4% trebuie luat şi el în calcul, poate e ecologist, de o anumită factură. Trebuie să iei în calcul şi aceste partide.

E bine. CCR developează o Constituţie mai democratică decât guvernările noastre.

Adevărul: Da, e  adevărat, 251 de membri ar fi trebuit. Într-una dintre cărţile lui Cristian Preda este o documentare interesantă, un glosar al acestor partide. Să citim câteva nume pe care sigur le-ai scăpat.

Grigore Cartianu: Iliescu şi-a făcut CPUN la începutul lui februarie 1990. A făcut Parlament provizoriu numit CPUN. În acest CPUN, jumătate să fie CFSN şi jumătate să aibă partidele în care să intre şi FSN, adică din start ei aveau 51%. Celelalte aveau câte trei partide.

Adevărul: Această decizie poate deschide o Cutie a Pandorei. Aveam, atunci, Alianţa Românească din Zăbala, Mişcarea Producătorilor Agricoli pentru Drepturile Omului, Mişcarea Pentru Noul Mehedinţi. Acum avem noul PNL, se repetă lucrurile.

Grigore Cartianu: Noi am avut şi NPL, Noul Partid Liberal. Tăriceanu a făcut el acum Partidul Liberal Reformator din care au plecat toţi.

Adevărul: El era cel mai ofuscat de această decizie a CCR.

Grigore Cartianu: Îi va fi greu lui Tăriceanu să ia 251 de membri.

Adevărul: Mai avem aici Partidul Casa Română a Europei Democratice, Partidul Democrat al Unităţii Satului Românească, Partidul Mişcarea Naţională Scutul Patriei, Partidul Naţional al Automobiliştilor, Partidul Particularilor, Partidul Reîntregirii Opţiunea Daco-Latină şi Partidul Renaşterii Judeţelor Abuziv Desfiinţate. Ne uităm şi la numele partidului Monicăi Macovei, M10, şi s-ar putea să îl trecem într-un glosar peste 25 de ani.

Grigore Cartianu:  Noi avem acum un cetăţean care a spus că, până vine legea asta, vine în întâmpinarea ei. Domnul Ghişe şi-a făcut Partidul pentru Creşterea Salariilor şi a Pensiilor. Unde e programul? Iată, în titlul partidului! Înţelegem că toate celelalte partide nu vor să crească pensiile şi salariile. Ai putea face Partidul Femeilor din România, ai majoritate cu femeile.

Adevărul: Este nevoie, poate, de partide regionale. Vasile Dâncu spunea că nişte partide regionale ar avea succes, pentru că adună nemulţumirile locuitorilor unor zone.

Grigore Cartianu: Astea sunt şi în afară. În Belgia, valonii şi flamanzii, sunt partide etnice, care reprezintă o zonă geografică. Avem partide-elice, dar şi zonale, pentru că uneori minorităţile sunt concentrate pe o anumită zonă.

Un partid al oltenilor sunt convins că ar prinde, ei au aşa o anumită virilitate de orgoliu. La dobrogeni ar prinde. Partidul Moldovenilor nu a avut succes. Faci un 2%, o alianţă cu altcineva, obţii şi tu un post. Vor apărea multe partide pe diverse criterii, de la agricultori la aviatori, la medici. Apoi, în funcţie de hobby-uri şi o să avem partide regionale. Ardelenii au avut partid serios regional. Aveau un vector regional şi o componentă naţionalistă, dar şi una socială. Ei reprezentau ţărănimea română.

Vom avea şi multe caraghioslâcuri. Orice ţăcănit din ţara asta va înţelege că a venit vremea să-şi facă şi el un partid. Nu vorbim de faptul că sunt mii de ţăcăniţi care vor crede că ei sunt cei chemaţi şi că e vremea să salveze patria. Sigur,pe ei nu-i votează nici cei de pe scară. Uneori, nu se votează nici ei înşişi. A fost situaţia unui candidat la Preşedinţie care nu a avut niciun vot. Ne vom distra pe cinste, va fi mai mult Caragiale ca până acum, o să vezi imaginaţia unor compatrioţi ce poate să facă.

Adevărul: Revenind în registrul mai serios, e electoratul mai matur, încât să nu pună botul, să zicem pe şleau, la asemenea încropiri?

Grigore Cartianu: Da, va vota vreo 5-6 partide. Unii care se vor simţi pe la 1-2% vor negocia cu marile partide, vom vedea mai multe platforme, alianţe, dar fără să schimbe numele.

Grigore Cartianu: Sunt partide care se topesc, dar obţin ceva, au şi ei 1-1,5% şi pot negocia cu un partid mare. Se topeşte acolo şi partidul de 40% devine de 41%. Va fi efervescent în privinţa asta.

Adevărul:  Erau anunţate mai multe partide. Mai era un domn care a mers cu domnul Ponta în Dubai şi care acum e reţinut la domiciliu. Şi el spunea că vrea un partid de stânga.

Grigore Cartianu: Voia partid de stânga, dar fără Iliescu. Nu şi-a mai făcut. Tăriceanu îşi făcea partid, a rămas o fantomă. A mai venit o fantomă, a venit şi Ghişe. Geoană cu Vanghelie au şi ei o fantome. Avem destule fantome pe scena politică. Cei care nu au apucat să-şi facă până acum, ca Tăriceanu, acum au ocazia. Poate, dacă se grăbeşte, face un partid cu 251 de neveste.

Povestea cu Macovei ar putea fi serioasă, 4% au votat-o, dar are potenţial mai mare. Nu ştiu dacă e capabilă să facă o structură de partid bine organizată, activă. Monica Macovei, în diaspora, a ieşit pe locul al treilea.Eu cred că Macovei va avea un cuvânt de spus în politica românească. Nu ştiu dacă va avea oameni în teritoriu, nu doar intelectuali şi tineri. Dacă va reuşi să atragă o bună parte dintre cei care apreciază DNA, dacă va reuşi să convingă că e partidul DNA, va câştiga alegerile. Ea, dacă intră în Parlament cu 5-6%, nu se poate face guvernarea fără Macovei.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite