Cancelarul Austriei sfidează România în vizita sa la București: Sistemul Schengen nu poate fi extins

0
Publicat:

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a scris pe rețeaua X , după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată” și că în prezent „sistemul Schengen nu funcționează”, așadar, „nu poate fi extins”.

Karl Nehammer la Congresul PPE FOTO Radu Eremia jpg

Mesajul liderului de la Viena are loc după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. În discursul de la Congresul PPE, Karl Nehammer nu a atacat direct problematica Schengen.

Astăzi mă aflu la București la Congresul Partidului Popular European @EPP. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. O întâlnire cu președintele României @KlausIohannis a fost, de asemenea, în program. România este un partener important pentru Austria. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în profesii de îngrijire în Austria și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire”, a scris liderul austriac pe contul său de X.

În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile Austriei față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: În prezent, sistemul Schengen nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, a completat Karl Nehammer.

Partidul Popular European, formațiunea cea mai puternică din UE și așteptată să domine și în perioada 2024-2029 scena politică, a adoptat la București programul politic pentru următorii cinci ani, având printre obiective și aderarea României la spațiul Schengen „cât mai repede cu putință”.

În primul rând, PPE subliniază că familia politică va rămâne „alături de Ucraina”, încă din primul capitol al programului politic, pentru că statul vecin nu-și apără doar „integritatea și suveranitatea”, ci și valorile europene, fiind promis sprijin „politic, economic, umanitar și militar, atât timp cât este nevoie”.

Rol mai important pe apărare și politică externă

Al doilea element al programului este legat de întărirea componentei de apărare, fiind susținută crearea funcției de comisar pentru securitate și apărare, care să „coordoneze temele legate de apărare” și să promoveze cooperarea pe acest domeniu, inclusiv prin formarea unui Consiliu de Apărare, care să reunească miniștrii Apărării din UE. Totodată, este mult pus accentul pe achiziții coordonate la nivelul UE privind echipamentul militar.

O funcție nouă pe care PPE o vrea este cea de ministru al Afacerilor Externe al UE, care să dețină și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, acesta urmând sǎ păstreze legătura cu miniștrii de Externe din statele UE, Marea Britanie și Norvegia, coordonându-se ca poziționări. „Europa noastră vorbește pe o singură voce în lume” este titlul capitolului referitor la schimbarea de optică pe politică externǎ.

Tema migrației și a azilului este și cea care conține susținerea fermă a aderării României și Bulgariei la Schengen, inclusiv a frontierelor terestre, „cât mai repede cu putință“. În schimb, și PPE vorbește de faptul că trebuie să aibă loc o întărire a granițelor UE, pentru a face față migrației ilegale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite