Campanie inedită pentru președinția unui stat NATO. Candidații participă la antrenamente militare pentru a convinge electoratul

0
Publicat:

Candidații la președinția Poloniei își fac campanie prin gesturi menite să arate forță și pregătire militară, într-un context regional tensionat care a adus securitatea în centrul preocupărilor alegătorilor.

Nawrocki este un istoric şi boxer amator susținut de PiS FOTO Arhivă
Nawrocki este un istoric şi boxer amator susținut de PiS FOTO Arhivă

Karol Nawrocki, istoric şi boxer amator susţinut de partidul Lege şi Justiţie (PiS), a difuzat materialul respectiv pe conturile sale din reţelele sociale, pentru a marca diferenţele dintre imaginea sa de dur şi discursul mai moderat al adversarului său Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, din formaţiunea liberală de guvernământ Coaliţia Civică (KO), care a participat şi el la instrucţie militară pentru voluntari, potrivit Agerpres.

Faptul că ambii candidaţi s-au simţit obligaţi să arate cum se pregătesc pentru un eventual conflict armat subliniază - potrivit Reuters - importanţa securităţii pentru alegătorii din Polonia, ţară care intenţionează să îşi aducă efectivele militare la un nivel mai mult decât dublu, de la o jumătate de milion de soldaţi în prezent, pentru a face faţă ameninţării percepute din partea Rusiei.

Înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, programat în 18 mai, Trzaskowski este pe primul loc în sondajele de opinie, care prefigurează un al doilea tur între el şi Nawrocki în 1 iunie.

Liderul populist promovat de PiS face eforturi de a-şi cultiva o imagine de forţă şi realism, cu ajutorul apariţiilor în sala de antrenament de box sau punând mâna să ajute o victimă a inundaţiilor să îşi repare casa.

Presa liberală l-a copleşit cu critici, iar campania lui electorală a fost afectată de acuzaţii că a obţiunut o proprietate de la un bătrân în schimbul promisiunii că va avea grijă de el - promisiune de care nu s-ar fi achitat.

Strategia de a poza drept dur prinde la unii alegători, apreciază Reuters. Profesoara pensionară Elzbieta Jozwiak, în vârstă de 65 de ani, care a participat la un miting electoral al lui Nawrocki în orăşelul Garwolin, din estul Poloniei, crede că el "ar fi un conducător mai bun al armatei". "De ce? Fiindcă e masculin, puternic, respinge atacurile care îl vizează mereu".

Pentru alţii, Trzaskowski - care a fost viceministru de externe şi europarlamentar - ar fi un lider mai bun în vremuri nesigure, pe motiv că este experimentat în afacerile externe. "Tipul e inteligent (...), educat, are contacte internaţionale", a apreciat inginera Monika Kwasniewska, cu care Reuters a discutat într-un mall din Varşovia.

Nawrocki a fost primit la Casa Albă de preşedintele american Donald Trump, la începutul lui mai; susţinătorii lui spun că vizita dovedeşte că este deja ascultat de liderul SUA, cel mai puternic aliat militar al Poloniei. Deputatul PiS Michal Wojcik a susţinut că "un astfel de gest din partea preşedintelui Statelor Unite spune multe", iar "Karol Nawrocki, din punctul de vedere al întăririi relaţiilor polono-americane, este cel mai bun candidat".

PiS s-a poziţionat ca susţinător vehement al lui Trump şi respinge argumentele KO potrivit cărora Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai important în asigurarea securităţii continentului.

Nawrocki a declarat televiziunii private Republika, în martie, că cooperarea cu UE ar trebui să se axeze pe subiectele economice, fără a devia în "zone de importanţă strategică, existenţială pentru statul polonez", şi a respins ferm "punerea la îndoială a Alianţei Nord-Atlantice".

O sursă din echipa de campanie a lui Trzaskowski a afirmat că s-a încercat sublinierea experienţei candidatului liberal şi a legăturilor sale cu culoarele puterii din Europa, în contrast cu profilul mai modest al lui Nawrocki, de şef al Institutului Memoriei Naţionale din Polonia. Fostul viceministru, spre deosebire de rivalul său, militează pentru un rol mai puternic al UE în paralel cu NATO.

"Astăzi, atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană şi puternica Alianţă Nord-Atlantică ne asigură împreună securitatea", a spus el vineri, la un miting în Lodz, oraş din centrul ţării.

Analistul Filip Pazderski de la Fundaţia Stefan Batory din Varşovia consideră că aceste diferenţe între candidaţi pot afecta atitudinea Poloniei faţă de orice posibile negocieri de pace în care este implicată Ucraina.

"Cu siguranţă, dacă Rafal Trzaskowski va fi preşedinte, Polonia va susţine poziţia Uniunii Europene şi va acţiona pentru întărirea prezenţei europene la aceste discuţii. Pe de altă parte, asta ar putea să nu fie la fel de important pentru dl Nawrocki, deoarece pentru dl Nawrocki ar putea fi mai important să susţină poziţia SUA în această situaţie, iar SUA spun că poate nu e chiar aşa de important ca Uniunea Europeană să se afle la masă în timpul acestor discuţii", a arătat el.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite