Polonia ar putea participa la forțele „de descurajare” din vestul Ucrainei, spune emisarul lui Trump
0Într-un moment în care frontul din Ucraina rămâne într-o stare de impas sângeros, iar negocierile de pace par o promisiune îndepărtată, un semnal aparte vine dinspre Washington – mai exact, dintr-o declarație a lui Keith Kellogg, consilier apropiat al fostului președinte Donald Trump și emisar special al acestuia. Într-un interviu pentru Fox News, Kellogg a evocat posibilitatea desfășurării unor forțe internaționale de „descurajare” în vestul Ucrainei, mai precis în teritoriul aflat la vest de fluviul Nipru.

Potrivit declarațiilor lui Kellogg, citate de European Pravda, ideea face parte dintr-un plan mai amplu de încetare a focului „cuprinzătoare”, care ar putea include chestiuni sensibile precum statutul teritoriilor ocupate, siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, returnarea copiilor ucraineni deportați în Rusia și, nu în ultimul rând, viitorul parcurs euroatlantic al Ucrainei.
Trupe aliate în spatele liniei fluviului
„Vor fi acolo britanici, francezi, germani și, mai nou, polonezi”, a spus Kellogg, referindu-se la aceste forțe de „reziliență” care, în viziunea sa, ar urma să fie desfășurate într-o zonă ferită de tirul direct al armatei ruse. Mențiunea prezenței Poloniei este remarcabilă, având în vedere poziția rezervată a Varșoviei față de orice idee de intervenție militară directă în Ucraina. Autoritățile poloneze au reiterat constant că nu vor trimite trupe pe teritoriul ucrainean, ceea ce ridică semne de întrebare asupra modului în care afirmația lui Kellogg trebuie interpretată.
În paralel, emisarul american a sugerat că în zona de est, aflată sub tirul constant al artileriei ruse, ar putea fi desfășurate forțe de menținere a păcii, aparținând unei „țări terțe” – fără a da însă detalii despre naționalitatea sau mandatul acestor trupe. Ipoteza implică cel puțin o coordonare internațională complexă, într-un moment în care organizațiile multilaterale precum ONU sau OSCE sunt mai degrabă spectatoare decât actori în acest conflict.
Diplomație paralelă în mișcare
Pe 15 mai, Keith Kellogg și Steve Witkoff – un alt consilier apropiat al lui Trump, activ în dosarele din Orientul Mijlociu – urmează să sosească la Istanbul pentru o rundă preliminară de negocieri. Surse citate de Reuters și CNN au precizat că nu este exclusă participarea directă a lui Donald Trump, deși această decizie pare să depindă, în mod paradoxal, de prezența sau absența liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Totul este foarte dinamic”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului. „Nimeni nu știe exact cum vor arăta lucrurile joi.” Declarația, mai degrabă evazivă, reflectă incertitudinea profundă a unei negocieri care, deși discutată în cercuri restrânse, ar putea anunța o schimbare majoră de paradigmă.
Perspective și semne de întrebare
Informațiile apărute nu au fost încă confirmate oficial de Casa Albă, iar caracterul ambiguu al rolului Poloniei, ca și lipsa detaliilor privind eventualele „forțe de reziliență”, lasă loc mai mult speculațiilor decât certitudinilor. Totuși, faptul că astfel de idei sunt discutate în cercurile apropiate fostului președinte american – în contextul în care Donald Trump ar putea reveni la putere – sugerează o reconfigurare a logicii strategice occidentale față de războiul din Ucraina.
Dacă negocierile de la Istanbul vor duce sau nu la un plan viabil, rămâne de văzut. Dar prezența în peisaj a unor figuri ca Kellogg sau Witkoff, combinate cu referirile la posibile trupe europene pe teritoriul ucrainean, arată că lupta pentru influență asupra formatului viitoarei păci a început deja. Și nu se dă doar pe frontul de est.