Boştinaru: Stolojan, lăudacul de serviciu al premierului Borisov. Stolojan: Boştinaru să meargă în Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Victor Boştinaru. FOTO Arhivă Adevărul
Europarlamentarul Victor Boştinaru. FOTO Arhivă Adevărul

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe colegul său liberal, Theodor Stolojan, că este „lăudacul de serviciu“ al premierului bulgar Boiko Borisov, în privinţa impunerii unei zone demilitarizate în Marea Neagră, în replică Theodor Stolojan declarând că este nevoie de o negociere pentru dezarmare, iar Boştinaru ar trebui să meargă în Coreea de Nord, arată News.ro.

Europarlamentarul PSD critică în postare „declaraţia tristă a liderului delegaţiei PNL în Parlamentul European, Theodor Stolojan, conform căreia demersurile comune NATO sunt «zăngănit de arme şi de ameninţare»”.El continuă cu prezentare unui alt episod „sinistru” care s-a petrecut pe holurile Parlamentului European.

„Vorbeam cu un eurodeputat bulgar, afiliat la alt grup politic, despre declaraţiile pro-putiniste ale premierului Boiko Borisov referitoare la Marea Neagră. Acesta îşi arăta nemulţumirea faţă de discrepanţa enormă între viziunea pro-atlantistă şi pro-europeană a preşedintelui Bulgariei şi derapajele suspecte ale premierului din ţara vecină. Conversaţia noastră a fost întreruptă de cel care coordonează viziunea şi activitatea marelui PNL în Parlamentul European, acelaşi Theodor Stolojan, care nu mai contenea să laude poziţia şi declaraţiile lui Borisov. În mod repetat l-a felicitat pe Borisov pentru viziunea sa şi că, la rândul său, susţine ideea demilitarizării, ca singura soluţie corectă. Nu credeam că un aşa-zis popular român este lăudacul de serviciu al premierului Borisov”, a scris Victor Boştinaru. 

El încheie, precizând că prietenul bulgar i-a spus: ”Aveţi şi voi din aceştia..”. Contactat de News.ro, europarlamentarul PNL Theodor Stolojan a spus că discuţia de pe culoarul Parlamentului European este reală. El a precizat că punctul său de vedere este că întotdeauna este bine să se negocieze pentru dezarmare şi pentru pace, în niciun caz pentru a construi tot timpul riposte la fel de fel de ameninţări. 

„Eu am spus întotdeauna că e bine ca ţările din NATO să discute cu celelalte ţări, să găsească formule prin care să nu fie accentuată această competiţie, dacă vreţi, de resurse militare şi de cheltuieli militare. Eu nu văd absolut nimic rău în propunerea premierului bulgar, şi exact asta le-am spus, dacă toate statele riverane Mării Negre, inclusiv Rusia, acceptă o asemenea propunere, cred că ar fi în avantajul tuturor”, a explicat Stolojan schimbul de replici din cadrul discuţiei cu colegii europarlamentari. 

Stolojan a ţinut să precizeze că poziţia României este în contextul actual, în care Rusia îşi întăreşte forţa militară la Marea Neagră. 

„Pe bună dreptate, România încearcă să obţină mai mult sprijin din partea NATO, pentru a întări poziţia aceasta a NATO la Marea Neagră. Dar nu uitaţi că atât eu cât şi alţii de vârsta mea am trăit perioada Războoiului Rece, perioada în care cele două blocuri, NATO şi Tratatul de la Varşovia, se întreceau care mai de care în dezvoltarea capabilităţilor militare. Iar eu nu cred că acesta trebuie să fie drumul”, a mai spus Theodor Stolojan. 

Europarlamentarul PNL a menţionat că este păcat să se irosească resurse pentru scopuri militare, în loc de scopuri de dezvoltare. 

„Asta este poziţia mea, dar asta nu înseamnă că neg iniţiativa preşedintelui României, sau sunt împotrivă, în situaţia dată, în care o asemenea cale nu poate fi, din păcate, abordată“, a menţionat Stolojan. 

El a spus că nu este de acord cu punctul de vedere al lui Victor Boştinaru, privind amplificarea capabilităţilor militare. 

„Domnul Boştinaru, dacă tot este aşa războinic, nu are decât să meargă prin Coreea de Nord, mai găseşte pe acolo adepţi de războaie“, a mai afirmat Stolojan, adăugând că acesta este europarlamentar, ia decizii în acest for, însă cei care se duc la război nu sunt cei ca Victor Boştinaru, ci tinerii. 

„Dacă vă uitaţi în cimitirele eroilor de război, veţi vedea că erau tineri de 20 de ani. Nu domnul Boştinaru merge la război, dânsul va fi un paşnic pensionar, dacă vom ajunge, Doamne Fereşte, cândva, la un conflict militar, trăindu-şi în linişte bătrâneţile”, a mai afirmat Theodor Stolojan. 

Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a propus duminică declararea unei zone demilitarizate în Marea Neagră, unde prezenţa militară a ambarcaţiunilor şi submarinelor nu va fi permisă, scrie Novinite.

De asemenea, Borisov a susţinut că nu pot fi permise acţiuni militare sau instalarea de rachete în regiunea Mării Negre. În schimb, trebuie să existe oportunităţi pentru dezvoltarea extracţiei de gaze naturale şi petrol, a turismului, pescuitului şi comerţului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite