Boloș: Pierdem 1,4 miliarde de euro dacă nu facem reforma pensiilor speciale

0
Publicat:

Ministrul Proiectelor Europene avertizează că neîndeplinirea jalonului privind pensiile speciale ar duce „sigur” la pierderea a aproape 1,4 miliarde euro, fiind date detalii și despre posibila trimitere a cererii de plată numărul trei.

Marcel Boloș, șeful de la MIPE FOTO Presidency
Marcel Boloș, șeful de la MIPE FOTO Presidency

„Eu am spus așa: primul pas, acela în care membrii Coaliției au un consens și o viziune comună și un acord comun asupra impunerii unor reguli de normalitate în sistemul de pensii speciale a fost făcut. De la faptul că o pensie nu mai poate depăși salariul în plată, de la faptul că din baza de calcul se scot sporuri și îndemnizații și nu se mai lasă umflarea aceasta a bazei de calcul, toate acestea sunt măsuri care vizează trecerea în normalitate pentru sistemul de pensii speciale. Dar, pe fond, reforma adevărată, măsurate ca impact financiar regula este simplă: Comisia spune ai propus un pachet de măsuri, foarte bine. Care este impactul financiar? Minus 0,01 la sută din PIB, impact asupra cheltuielilor cu pensiile speciale”, a declarat Marcel Boloș, într-un interviu pentru TVR

Această reformă privind pensiile speciale aduce, o dată cu ea, și un risc de depopulare pe care l-am mai menționat a structurilor statului. Nici Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, nici Ministerul Muncii, care duce cea mai grea sarcină de refomă pe care o avem în PNRR, nici Ministerul Finanțelor, nici ministerele de linie nu pot lua această decizie. Această decizie este la nivel de Coaliție. Asumată politic pentru că vizează o componentă de risc pe care nu și-o poate asuma un ministru de linie, este o decizie la nivelul Coaliției de guvernare. Noi, indiferent care e mersul acestei reforme, este parte din cererea de plată trei, termenul pentru cererea de plată trei este să zicem nu-l respectăm și-l ducem în toamnă, noi tot avem un termen în față”,  a completat ministrul.

Pierderea, explicată de Comisia Europeană

Deja, la momentul în care te judecă Comsia, acum am avut experiența avertizorilor de integritate, decarbonizării – care a fost o reformă grea, pe care nu o vede lumea – dar, având aceste experiențe în spate, reforma pensiilor speciale ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur pierdem până la un miliard 400. În ultima discuție cu Comisia Europeană există o modalitate de determinare a plăților care presupun că se înmulțește valoarea jalonului cu reforma – în cazul nostru 47 de milioane de euro – cu un coeficient. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma. Deci, înmulțim, dacă vreți, 50 aproximativ cu 30 și o să vedeți că putem ajunge la un miliard și jumătate de euro”, a mai explicat Marcel Boloș.

În final, demnitarul a avertizat: „Dacă nu facem acum această reformă cu pensiile și salariile bugetarilor este o chestiune de timp până când vom ajunge în stare de dificultate ca și alte state membre ale UE”.

Proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale a ajuns la Camera Deputaților, urmând ca să fie dezbătut la comisiile specialitate, pentru a fi date avizele și pentru raportul comun. În continuarea proiectul are mari lacune, după cum a arătat „Adevărul” în repetate rânduri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite