Ben Oni Ardelean, despre importanţa Summit-ului PPE: E un moment de răscruce pentru Europa. PPE va câştiga din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ben Oni Ardelean, vicepreşedinte al PNL, a vorbit, la Adevărul Live, despre importanţa Summit-ului PPE care se va desfăşura sâmbătă, la Bucureşti, la acest eveniment urmând a lua cuvântul preşedintele Klaus Iohannis şi candidatul popularilor europeni pentru funcţia de şef al Comisiei Europene, Manfred Weber.

Care este esenţa acestui manifest politic de mâine, aducând aminte că pledoaria prezentată de socialişti este cea pentru o Europă socială. Dumneavoastră ce vreţi ?

Cred că este important să pornim de la situaţia actuală. O situaţie pe care eu aş defini-o ceva de genul „Europa nu se simte bine”. Şi în acest context sunt foarte multe lucruri care în ultima perioadă ne-au determinat pe noi, toţi cei care am fost implicaţi mai ales în sfera internaţională, să dezbatem care ar fi soluţiile posibile şi posibilităţile pe care le-am avea la nivel de conducerea EPP-ului, la nivel de conducere naţională, a partidelor care le reprezentăm, a modului în care putem să conjugăm anumite lucruri pe care am putea să le punem în practivă în următoarea perioadă. Am fost la Helsinki, în momentul în care Manfred Weber a fost şi desemnat ca candidat. A avut un discurs fenomenal.

Fenomenal de ce ?

Vă spun foarte sincer că nu am vrut să mă duc la cel summit pentru că m-am gândit că sunt mulţi alţii din partid care îşi doresc să meargă, eu circul oricum mult în afara ţării şi am vrut să las pe altcineva. Apoi, când am plecat de acolo am plecat încurajat. Încurajat de ce? Pentru că nu este o schimbare doar de generaţie la nivel de leadership european. Şi aşa cum sesizat şi eu şi alţii, cred că e şi o schimbare de optică. O schimbare de perspectivă. O schimbare de atitudine faţă de ceea ce înseamnă cetăţeanul european şi ceea ce înseamnă naţiunile Europei care conţin Uniunea Europeană.

În ce sens ?

În sensul în care mi se pare o atitudine mult mai fermă, mai predictibilă şi foarte aplecată în a pune punctul pe i. În a adresa acele chestiuni care chiar dor în Europa.

Un eminent membru al familiei dumneavoastră, Antonio Tajani, a declarat zilele trecute despre Benito Mussolini că ar fi făcut şi „lucruri pozitive”. Sunt momente politice ca astea în care te întrebi despre acei oameni care profită de fiecare ieşire de acest gen pentru a o transfoma într-o parte de argument politic.

Da, e un risc major. Dacă mă întrebaţi, e o trambulină extraordianară într-o direcţie sau alta. E un moment de răscruce pentru Europa. Europa poate să plece Într-o direcţie sau alta. În acest context astfel de greşeli te costă. Costă pe oricine. Mai ales în zona populistă.(...) Spuneam adineauri că «Europa nu se simte bine». Brexit, Catalonia, războaie latente. Orice greşeală de acest gen costă partidele mari. Costă pentru formarea unei majorităţi. E clar ca PPE-ul care a fost la putere în Europa în ultima perioadă va câştiga din nou.

Urmăreşte întregul interviu cu Ben Oni Ardelean aici

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite