Băsescu, despre Acordul de Asociere al R. Moldova la UE: „Am atenţionat Consiliul European cu privire la limba de redactare“

0
0

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după revenirea de la sesiunea Reuniunii Consiliului European, că a atras atenţia Comisiei Europene asupra limbii în care va fi redactat Acordul de Asociere al R. Moldova la UE. “Limba oficială este limba română”, a adăugat el.

În ce priveşte Moldova, am susţinut necesitatea decalării termenului care era septembrie pentru ca măcar în august să fie gata documentaţia, ca în august să poată semna Acordul de Asociere. Nu în ultimul rând, am atenţionat Consiliul şi CE cu privire la limba de redactare a Acordului, având în vedere decizia CC, că limba oficială în R. Moldova este româna.  Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar am atenţionat că trebuie ţinut cont de hotărârea Curţii Constituţionale“, a declarat Băsescu.

În altă ordine de idei, preşedintele a anunţat că, pe plan extern, Consiliul a stabilit începerea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, în luna ianuarie şi s-a decis ca, deocamdată, demararea negocierilor cu Albania să fie tergiversată.

Materiale pe aceeaşi temă:

Iurie Leancă: Declaraţiile lui Traian Băsescu despre unire creează probleme „cruciale“ Republicii Moldova

VIDEO Traian Băsescu: „Unirea nu poate fi făcută de politicieni, ci de poporul român de pe ambele maluri ale Prutului“

Preşedintele României Traian Băsescu a susţinut la Adevărul Live că de îndată ce îşi va încheia actualul mandat de şef de stat al României, se va ocupa de unirea cu Moldova.

Băsescu, despre decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova: „E cea mai mare bucurie a mea din ultimii ani“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, care stabileşte că limba română este limba oficială a statului, reprezintă cel mai important eveniment din ultimii ani. Totodată, el a prezentat o serie de consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi a subliniat că doreşte ca toate statele membre ale Uniunii Europene „să ia notă“ de această hotărâre.

Băsescu: Reîntâlnirea cu fraţii din Republica Moldova, un ideal pe care trebuie să ni-l asumăm

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în discursul ţinut la recepţia organizată de 1 Decembrie, că unirea României cu Republica Moldova “nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm”.

Presa străină: Republica Moldova şi România pun la încercarea răbdarea  Rusiei

România şi Republica Moldova pun la încercare răbdarea Rusiei din cauza tentativelor de a revitaliza proiectul reunificării celor două ţări, despărţite acum mai bine de 70 de ani de Uniunea Sovietică, în condiţiile în care Moldova a parafat vineri acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite