Avocatul Poporului, contrazis de juriştii PNL pe tema publicării hotărârilor CNSU. Ce argumente aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Poporului, Renate Weber. FOTO Shutterstock
Avocatul Poporului, Renate Weber. FOTO Shutterstock

Avocatul Poporului, Renate Weber, cere explicaţii Guvernului pe tema  nepublicării în Monitorul Oficial a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind restricţiile, ceea ce ar putea însemna că sunt nule. Replica a venit de la juriştii liberali, care au susţinut că unele hotărâri nu se publică, dacă nu au caracter normativ, însă toate actele care stabilesc restricţii sunt adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial.

Renate Weber s-a autosesizat în legătură cu restricţiile adoptate în acest an de CNSU şi îi cere premierului Florin Cîţu să-i comunice motivele pentru care cele 20 de hotărâri adoptate în acest an nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Avocatul Poporului invocă în sprijinul său articolul 42 din Ordonanţa de Urgenţă 21 din 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi articolul 11 din Legea privind normele de tehnică legislativă.

„Deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, am constat că hotărârile adoptate de CNSU de la începutul acestui an şi până în prezent, având ca obiect fie starea de alertă, fie măsurile pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ”, se arată în adresa trimisă de Renate Weber premierului Florin Cîţu.

Răspunsul juriştilor din PNL

Juriştii liberali au contrazis-o pe Renate Weber pe tema publicării hotărârilor, venind cu explicaţii în ceea ce priveşte decizia nepublicării în Monitorul Oficial. Cristian Băcanu, deputat PNL şi fost secretar de stat la Justiţie, o contrazice pe Renate Weber. „CNSU nu trebuia să aibă publicate hotărârile în Monitorul Oficial. Trebuie să citim atent ce ne spun OUG 21 din 2004, dar şi Legea 55 din 2020. În OUG 21 din 2004 ni se spune că se publică hotărârile, dar hotărârile CNSU sunt cu caracter de propunere, nu au un caracter normativ. Absolut toate măsurile care au fost luate, au avut la bază acte cu caracter normativ, fiind publicate în Monitorul Oficial”, a explicat pentru „Adevărul” deputatul Cristian Băcanu. De altfel, deputatul PNL, care este şi membru al Comisiei juridice, a dat şi exemplul memorandumurilor, care sunt adoptate, dar care nu sunt publicate în Monitorul Oficial.

Întrebat dacă e în eroare sau nu Renate Weber, Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL a precizat, la rândul său: „Da! Există reglementări în vigoare care stabilesc restricţiile, deci nu sunt probleme privind legalitatea lor. Referitor la ce spune doamna Weber, unele hotărâri se publică, altele nu se publică. Există şi ordine comune ale ministerelor în care se spune clar că unele decizii ale CNSU nu se publică. Doamna Weber ar trebui să mai studieze reglementările în vigoare”, a declarat pentru „Adevărul” Andronache, la rândul său membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite