Autoritățile verifică modul în care comisarul european Roxana Mînzatu și-a extins casa. Imobilul este monument istoric
0Autoritățile din Brașov fac verificări după cereprezentanții Ministerului Culturii au sesizat nereguli privind legalitatea extinderii casei pe care comisarul european Roxana Mînzatu o deține, împreună cu soțul ei, în centrul orașului. Ministerul Culturii spune că nu există aviz pentru această extindere.
Într-o anchetă publicată marți 5 noiembrie de site-ul de investigații Snoop, se precizează că Roxana Mînzatu a cumpărat în 2009 cu 17.000 de euro o casă monument istoric naționalizată, de 56 de metri pătrați, situată în centrul Brașovului, care ulterior a fost extinsă la 131 de metri pătrați, fără autorizație de construire. Casa a fost achiziționată de la RIAL Brașov. Lucrările de extindere au fost realizate între 2009 și 2012.
„Toate documentele în acest sens pot fi obținute de la instituțiile responsabile, Ministerul Culturii, în cazul de față. Este o fostă șură de animale. Există un monument istoric la numărul la care locuiesc, dar noi nu am locuit acolo. Noi am stat într-o casă de 60 metri pătrați. Soțul meu a obținut toate documentele necesare întabulării, nu pot să vă spun eu că este un format de o autorizație de construire, dar a obținut documentele necesare întabulării”, a declarat Roxana Mînzatu cu privire la autorizație legată de extinderea casei din centrul Brașovului.
Ministerul Culturii spune că nu există aviz pentru această lucrare de extindere.
Conform familiei Mînzatu, nu ar fi fost necesar vreun act de la Direcția Județeană de Cultură Brașov, pentru că a reușit să declaseze imobilul din categoria monumentelor istorice.
După publicarea investigației de pe site-ul Snoop.ro, o echipă de control a Direcției Județene pentru Cultură Brașov a efectuat o inspecție la fața locului și a întocmit o notă de constatare privind imobilul situat în Municipiul Brașov.
În perioada următoare pe baza notei de constatare întocmite de Direcția Județeană de Cultură Brașov se va transmite o notificare către Inspectoratul Județean de Poliție în legătură cu lucrările de extindere a casei familiei Mînzatu.
”Nu am primit deocamdată documente de la Direcția Județeană de Cultură Brașov. Vom face în perioada următoare verificări legate de legalitatea extinderii imobilului la care faceți referire”, au declarat pentru ”Adevărul” reprezentanții Poliției Brașov.
Marius Dunca, președintele PSD Brașov, le-a precizat jurnaliștilor de la Snoop, după declarațiile Roxanei Mînzatu din Parlament, că le va transmite documentul pe care familia Mînzatu îl deține și ce atestă că imobilul în care locuiesc în Brașov ar fi fost declasat din categoria monumentelor istorice.
Documentul care ar fi trebuit să ateste că imobilul de pe strada Lungă nu mai este monument istoric.
datează din 28 octombrie 2011 și este semnat de Ioan Daniel Cherecheș în calitate de director al Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.
Nici Roxana Mînzatu, nici soțul acesteia nu au putut spune dacă respectivul document a fost publicat în Monitorul Oficial.
Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice cere neapărat ca declasarea unui imobil de pe lista monumentelor istorice să se facă prin ordin de ministru, obligatoriu publicat în Monitorul Oficial.
Ștefan-Emilian Gamureac, directorul Direcției Patrimoniu Cultural, a precizat, în răspunsul pentru site-ul Snoop.ro, că imobilul de pe strada Lungă din Brașov în care locuiește familia Mînzatu este monument istoric și nu ar fi fost declasat.