Aurescu: Aderarea la Schengen, o prioritate majoră pentru România. Contăm pe susţinerea preşedinţiei suedeze a Consiliului UE

0
Publicat:

Șeful diplomației române a subliniat la conferința de lansare a președinției suedeze a Consiliului UE că ţara noastră contează pe sprijinul, în calitate de mediator, al Suediei pentru aderare la Schengen. 

Ministrul a subliniat că România contează pe susținerea Suediei FOTO Mediafax
Ministrul a subliniat că România contează pe susținerea Suediei FOTO Mediafax

  Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la București, pentru lansarea conducerii suedeze a Consiliului UE, de gestionarea situaţiei create de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”. 

Potrivit ministrului, „avem un context plin de provocări, datorită războiului din Ucraina, motiv pentru care este importantă colaborarea. 

Minstrul de Externe al României a vorbit și despre votul din Consiliul JAI din 8 decembrie, privind aderarea României la Schengen, blocată de Austria, afirmând că României „i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.

„Pentru România este important să fim acceptați în Schengen. (...)Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze”, a subliniat Bogdan Aurescu, explicând că ţara noastră este „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. Ministrul a mai arătat și că „nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum”.

De asemenea, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice”, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.

Am preluat acest dosar important de la preşedinţia cehă şi vom lucra intens”, a completat diplomatul, arătând însă că „este prea devreme să ne pronunţăm când se va încheia acest proces”, a menţionat Therese Hyden, în ceea ce priveşte un orizont de timp.

Un nou vot pentru aderarea la Schengen, amânat, dar necesar în 2023

În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia a subliniat că nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, însă dau șanse mari unei aderări în 2023, în condițiile în care vor reîncepe negocierile cu statele-problemă. De altfel, este de preferat să fie depuse toate eforturile pentru accederea la spațiul de liberă circulație european în 2023, dat fiind că în 2024 urmează alegerile europarlamentare.

Surse din PNL au declarat pentru „Adevărul” că nici nu se va insista asupra punerii subiectului pe agenda unui Consiliu JAI, fără siguranța votului Austriei. Europarlamentarul PNL Daniel Buda a subliniat însă că obiectivul privind ajungerea la un acord cu statele membre pentru aderarea la Schengen și găsirea unor soluții, inclusiv cu Austria și Olanda, care s-au opus anul trecut „trebuie să fie anul acesta”. Și eurodeputatul PSD Victor Negrescu a explicat că „sunt șanse ca doleanțele Austriei să fie îndeplinite”, în contextul în care Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pentru gestionarea fluxurilor de migranți.

Consiliul UE a atras atenția Austriei că are deficiențe în aplicarea legislației în cazul migranților, în contextul în care Viena nu a transpus în dreptul intern o directivă europeană pentru gestionarea eficientă a acestui fenomen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite