Atentate la Paris. Cîmpeanu: Nu s-a propus modificarea nivelului de alertă teroristă, rămâne „albastru precaut”. Centrul Antitero, activat
0Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat sâmbătă că nivelul de alertă teroristă pe teritoriul României rămâne „albastru precaut”. Declaraţiile au fost făcute după şedinţa de Guvern la care au participat miniştrii de Interne şi de Externe, ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc vineri la Paris.
UPDATE Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că în cadrul şedinţei de sâmbătă de la Guvern, la care au participat reprezentanţii Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi ai Direcţiei Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, s-a evaluat riscul de atentat la adresa României.
„Ministerul de Externe a convocat celula de criză. Misunea română diplomatică se află în contact permanent cu autorităţile locale franceze şi monitorizează desfăşurarea evenimentelor. În momentul actual nu avem confirmat oficial existenţa unor cetăţeni români pe lista vicimelor. (...) Pănă acum nu există solicitări de asistenţă consulară directă ale cetăţenilor români în urma atentatelor de la Paris. Au fost contactate spitalelel din Franţa pentru a stabili dacă printre răniţi se află şi cetăţeni români”, a declarat premierul Cîmpeanu, adăugând că se verifică informaţiile legate de posibili răniţi români, în urma atentatelor din Paris, „pe mai multe paliere”.
„Verificăm informaţiile pe mai multe paliere, pe palierul ministerului de Externe, pe palierul ministerului de Interne, prin legătura pe care o avem cu spitalelele din Franţa. Deci sunt cel puţin trei paliere la care se adaugă şi cele specifice. (...) Sunt în măsură, la nivelul momentului de acum cinci minute, să vă spun că nu se confirmă existenţa niciunui român nici printre răniţi, nici printre decedaţi", a arătat Cîmpeanu.
Prim-ministrul interimar a reluat recomandarea Ministerului de Externe conform căreia cetăţenii români să „acţioneze cu deosebită prudenţă” atunci când se deplasează pe teritoriul francez.
Cîmpeanu a precizat că la şedinţa de sâmbătă de la Guvern au participat şi persoane din Direcţia de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precizând că Centrul de Coordonare Operativă Antitero este activat din această dimineaţa şi „lucrează în regim de permanenţă 24 din 24” (de ore - n.r.), inclusiv cu participarea reprezentanţilor din fiecare minister implicat.
Pe de altă parte, Cîmpeanu a precizat că a vorbit şi cu preşedintele Kluas Iohannis şi cu premierul desemnat Dacian Cioloş, pe care îi informează, în detaliu, cu privire la această situaţie.
Spitalele din România pot prelua pacienţi din Franţa, dacă este nevoie
De asemenea, Cîmpeanu a precizat că ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este în contact cu omologul său din Franţa şi cu autorităţile de la Paris, România arătându-şi disponibilitatea de a sprijini Franţa cu „orice ar fi nevoie, de la sânge la transport de pacienţi”.
„Ministerul Sănătăţii din România deja şi-a declarat disponibilitatea în măsura în care va fi necesar să putem sprijini cu paturi, cu transport, cu sânge sau cu orice altceva va fi nevoie. Se află contact deja ministrul Sănătăţii din România cu omologul său din Franţa”, a spus Cîmpeanu.
Cîmpeanu a precizat că autorităţile din România pot pune la dispoziţia Franţei aeronave militare, pentru un eventual transport al pacienţilor, dacă acest lucru va fi solicitat.
Sâmbătă, la ora 10.30, premierul interimar Sorin Cîmpeanu s-a întâlnit la Guvern cu ministrul de Externe şi cu ministrul de Interne.
De altfel, la această şedinţă au participat şi reprezentanţi ai acestor ministere.
Sâmbătă dimineaţă, Ministerul român de Externe a anunţat că, până la ora 8.00, nu deţine nicio informaţie oficială conform căreia printre victimele atentatelor de la Paris se află şi cetăţeni români.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a precizat sâmbătă că este „profund şocat” de atentatele teroriste de vineri noaptea din Paris, scriind într-un mesaj pe pagina sa personală de Facebook că „din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura şi ideologiile radicale”.
Atentate teroriste la Paris. 140 de persoane au murit în Franţa
Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan. Au avut loc şi două explozii, comise de terorişti sinucigaşi, în zona stadionului Stade de France.
Pe aceeaşi temă:
Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“
Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani
Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris
Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise
VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit
Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile
Atentate la Paris. Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate