Apelul partidelor către CCR. „Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”/ „Sistemul nu va accepta rezultatul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contestarea la CCR a rezultatului primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost criticată de mai mulți lideri și membri ai partidelor politice, fiind trase semne de alarmă inclusiv cu privire la o posibilă revoltă publică. 

Liderii politici critică contestarea la CCR a alegerilor de pe 24 noiembrie FOTO ccr.ro
Liderii politici critică contestarea la CCR a alegerilor de pe 24 noiembrie FOTO ccr.ro

Eurodeputatul Cristian Terheș, candidat din partea Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, dar și Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie au depus două cereri de contestare a scrutinului desfășurat pe 24 noiembrie.

Cristian Terheş acuză fraudarea primului tur de scrutin, invocând îndrumările la vot făcute de membri USR în timp ce românii din diaspora încă votau. Potrivit liderului de partid, regulile au fost încălcate inclusiv de candidatul clasat pe primul loc, Călin Georgescu, alegerile fiind fraudate. 

Dosarele vor fi analizate și judecate mâine, 28 noiembrie. Ședința Curții Constituționale (CCR) este programată de la ora 11.00.

Avertismente privind o revoltă publică

„Alertă, vor să folosească CCR împotriva voinței poporului”, a spus Geoge Simion într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, anunțând că nu va mai candida în cazul repetării turului I, ci îl va susține pe Călin Georgescu. 

Șeful AUR i-a atras atenția și președintei SOS România, Diana Șoșoacă, că rolul lor este să îl susțină pe candidatul clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidențiale, organizat duminică, 24 noiembrie. 

La rândul său, europarlamentarul AUR Claudiu Târziu a lansat un apel la adresa instituțiilor statului și mass-mediei „să nu provoace escaladarea tensiunilor sociale pe fondul controverselor legate de primul tur al alegerilor prezidențiale”, argumentând că „toți cei care încearcă să determine schimbarea rezultatelor înregistrate în urma votului trec o linie roșie pe care nimeni nu a îndrăznit să o încalce în ultimii 34 de ani și deschid calea către o revoltă publică ale cărei efecte nu pot fi estimate acum”. 

Șeful DREPT: „Sistemul nu va accepta rezultatul”

O reacție a avenit și din partea șefului platformei DREPT, Vlad Gheorghe, care a criticat demersul. 

„SISTEMUL NU SE LASĂ! Așa cum am prevăzut și v-am spus deja, sub nici o formă sistemul NU va accepta rezultatul alegerilor istorice de duminică, să avem un al doilea tur al alegerilor prezidențiale fără PSD. Azi se confirmă că au fost depuse deja două contestații care cer anularea alegerilor de către Curtea Constituțională. Da, acel CCR pe care îl știm cu toții, știm cum sunt numiții judecătorii și de către cine, știm ce decizii au dat până acum, știm cum protejează sistemul și pe specialii lor de fiecare dată”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook. 

Potrivit șefului DREPT, „există două scenarii posibile. Primul: CCR accepta una dintre contestații sau pe ambele și asta înseamnă că anulează scrutinul de duminica trecută și turul 1 al prezidențialelor se repetă în două săptămâni, deci avem un nou calendar pentru alegerea președintelui României. Al doilea scenariu: CCR validează votul din primul tur și alegerile continuă așa cum au fost programate - decidem Președintele pe 8 decembrie”.

Drulă: Tranșarea alegerilor la „masa verde”, o greșeală

Fostul președinte al USR, deputatul Cătălin Drulă, a declarat la rândul său că ar fi o greșeală ca alegerile să fie tranșate „la masa verde” de către CCR. 

„Orice fel de decizie de a rezolva alegerile la masa verde e extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot. Am văzut ce s-a întâmplat cu cazul eliminării doamnei Șoșoacă – care e departe de orice idee pe care o avem noi despre politică – eliminarea ei din cursa electorală a dus la crearea unui alt monstru. Nu este momentul ca să ne jucăm cu decizii la masa verde, ci să ne mobilizăm în sprijinul democrației. Avem alegeri, avem un candidat pro-european”, a susținut Cătălin Drulă în cadrul unei conferințe de presă. 

Convocarea CSAT

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT joi, 28 noiembrie, pe tema unor posibile riscuri la adresa securității naționale în contextul alegerilor prezidențiale.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral", a transmis Administrația Prezidentialǎ.

Administrația prezidențială a declarat luni la solicitarea Adevărul că președintele Iohannis nu a primit informări cu privire la ingerințe externe în alegerile prezidențiale sau referitor la suspiciuni legate de Călin Georgescu.

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), a declarat că nu există niciun temei pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Lăzăroiu a respins posibilitatea de invalidare a alegerilor și a subliniat că procesul electoral a fost desfășurat corect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite