Antonescu: „Nu mai candidez la Preşedinţia României. Nu am timp să vindec resentimente”. Se pregăteşte Klaus Iohannis?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedinte demisionar şi interimar al PNL FOTO Mediafax
Crin Antonescu, preşedinte demisionar şi interimar al PNL FOTO Mediafax

Preşedintele interimar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat că nu intenţionează să mai candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat, deşi crede că este cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dar şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu au cele mai mari şanse să preia calitatea de prezidenţiabil de care s-a bucurat Crin Antonescu până astăzi.

"Cunosc dreapta românească, cunosc presa românească, modul cum se desfac curente de opinie. Ştiu că oamenii politici adevăraţi sunt cei care schimbă sondajele, şi nu sondajele care schimbă oamenii politici. Nu pot să nu ţin cont de aceste lucruri. Am tot ceea ce este necesar pentru această luptă, nu am timp să vindec resentimente. Conştient că este urgent ca unificarea dreptei să aibă loc, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României şi  aştept până la sfârşitul lunii o propunere", a sunat anunţul surprinzător al lui Crin Antonescu.

Totodată, Antonescu a mai anunţat că renunţă şi la funcţia de interimar al PNL, dar că le garantează colegilor săi liberali că identitatea PNL nu se va pierde odată ce PNL va fuziona cu PDL. "Nimeni în PNL nu va pune vreodată problema schimbării acestui nume istoric. Garantez că numele şi identitatea PNL nu vor fi sub nicio formă şi sub niciun motiv schimbate schimbate. Proiectul constituirii unui partid mare de dreapta trebuie să continue.  Astăzi nu mai există pericolul ca reziduriile PSD să poată deturna planurile PNL. Pun capăt şi interimatului meu, iar luni îi vor ruga pe colegii mei să preia efectiv toate atribuţiile care trebuie exercitate în această lună", a mai spus preşedintele demisionar al PNL. 

Înainte de a anunţa ultimele decizii luate, Crin Antonescu a făcut o retrospectivă a anilor în care s-a aflat în fruntea PNL. "În 2009, atunci când exista o coaliţie parlamentară mamut Băsescu-PD-PSD, PNL a asigurat funcţia Opoziţiei parlamentare şi politice, a reprezentat forţa care nu a trebuit să tacă şi nu a tăcut. În 2012, am obţinut victorii care au pus capăt acestui regim. Prin legi adoptate sau susţinute, prin măsuri guvernamentale, am reuşit cu partenerii de Coaliţie să adoptăm măsuri importante în favoarea cetăţenilor români, să menţinem cota unică de 16%, să introducen măsuri pentru revigorarea economiei, am reuşit lucruri care erau aşteptate, reîntregirea pensiilor şi a salariilor, am salvat Roşia Montană, am blocat legea amnistiei şi a graţierii", a fost începutul discursului lui Crin Antonescu. 

Fostul lider al PNL a vorbit şi de scorurile record obţinute de PNL în periada în care acesta a condus partidul. "Din punctul de vedere al PNL, am obţinut cel mai mare scor la alegerile prezidenţiale din 2009, am obţinut în alegerile locale cel mai mare număr de primari, preşedinţi de Consiliu Judeţean, cel mai mare număr de parlamentari şi acum de europarlamentari. Am decis ca, în cazul în care PNL nu atinge pragul de 20%, să demisionez pentru că această neatingere înseamnă nevoia unui nou lider. Am spus acest lucru şi l-am făcut", a arătat Antonescu. 

Cine se încălzeşte

Printre favoriţii care ar putea să-l înlocuiască pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni sunt primarul Sibiului, Klaus Iohannis, candidat la preşedinţia PNL, dar şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Klaus Iohannis este adeptul unificării dreptei, fiind susţinut de mai mulţi colegi liberali în cursa pentru câştigarea Preşedinţiei PNL. Întrebat despre şansele de a-l succeda pe Crin Antonescus, Iohannis a spus: „Dacă nu aş considera că nu am şanse bune n-aş candida, n-ar avea niciun farmec. E o prostie pentru un politician să intre într-o cursă pe care ştie că o va pierde“.

Este foarte posibil ca primarul Sibiului să fie cel care îl va înlocui pe Crin Antonescu şi în funcţia de prezidenţiabil al PNL. Iohannis are mai multe şanse ca Antonescu să fie susţinut şi de democrat-liberali, noii lor parteneri de alianţă, pentru că acesta nu duce povara unui trecut controversat, presărat cu reproşuri şi atacuri. În plus, Klaus Iohannis nu a fost implicat în vara fierbinte a anului 2012 şi nu a jucat niciun rol în suspendarea preşedintelui, ceea ce ar putea să-l avantajeze în ochii electoratului de dreapta. 

Un alt favorit al statutului de prezidenţiabil al dreptei este fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. A fost promovat ca premier cu ajutorul preşedintelui Traian Băsescu şi  al PDL, însă când a venit vorba de primul pas către procesul de unificare al dreptei, MRU s-a îndreptat către PNL. Invitat la o emisiune "Adevărul Live" după întâlnirea cu Crin Antonescu, MRU a vorbit despre şansele sale de a deveni candidatul comun al dreptei. 

"Competiţia pentru prezidenţiale nu este un concurs de frumuseţe, ci se bazează pe programele candidaţilor. Acestora li se adaugă faţa, compunerea fizică a candidatului. Nu va fi simplu. Acum se aruncă multe cuvinte mari: fuziune, partid mare. Cred că trebuie să privim lucrurile foarte calm şi cu o doză bună de smerenie. Electoratul ne-a sancţionat duminică", a spus MRU, fără să se excludă din cursa pentru prezidenţiale. 


„Construirea candidatului Crin Antonescu s-a bazat pe antibăsism, nu pe un proiect al lui Antonescu. Fără Băsescu, candidatul Crin nu ar fi crescut ca produs politic (ca şi Ponta, de altfel)”, comentează Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice, pe blogul său de pe adevarul.ro. 


Mai puteţi citi: 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite