Alianţa Maghiară din Transilvania, acuzații la adresa guvernanților, după rezultatele recensământului: Un genocid tăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia maghiară din Transilvania a scăzut substanțial, potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului din România, publicate vineri, prilej pentru AMT să vină cu acuzații nefondate pentru declinul demografic.

Și Kelemen Hunor a remarcat scăderea numărului etnicilor maghiari FOTO Arhivă
Și Kelemen Hunor a remarcat scăderea numărului etnicilor maghiari FOTO Arhivă

În comunicatul remis agenţiei ungare de presă MTI, se arată că, faţă de ultimul recensământ din anul 2011, numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225 000 şi a ajuns la puţin peste un milion. Acest lucru înseamnă că, într-un deceniu, comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa. „Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată în documentul semnat de preşedinţia naţională a Alianţei Maghiare din Transilvania, formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.

Amploarea declinului arată „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace", a opinat preşedinţia Alianţei Maghiare din Transilvania.

AMT a subliniat că rata şi proporţia declinului demografic s-a accelerat constant în ultimele trei decenii, iar populaţia maghiară din România a scăzut în total cu peste 620 000 de persoane, faţă de primul recensământ din 1992, de după Revoluţie. „Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”. Astfel, numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850. AMT avertizează că, dacă nu se schimbă nimic, maghiarii din Transilvania, care cândva erau factori constitutivi, ar putea ajunge încă în acest secol la sfârşitul istoriei lor veche de peste un mileniu.

Problema scăderii

În această situaţie gravă, preşedinţia naţională a AMT consideră că orice explicaţie care încearcă să minimalizeze problema sau să prezinte rezultatul ca pe un succes parţial este un păcat comis împotriva comunităţii. Trebuie afirmat, fără menajamente, că cifra de un milion de persoane nu este o realizare, nu este un succes, nu este un motiv de sărbătoare, ci un dezastru grav şi alarmant. „Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi facem apel la toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile interese de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit AMT, pierderea dramatică de populaţie nu se datorează doar situaţiei economice şi educaţiei precare a maghiarilor în comparaţie cu media naţională, ci se datorează şi crizei generale de valori care rezultă din practica politică defectuoasă de a subordona toate problemele locale şi naţionale – cruciale pentru păstrarea identităţii comunitare – succesului electoral pentru Parlamentul de la Bucureşti şi aspectelor de comunicare ale campaniei electorale continue, se mai arată în document.

Kelemen Hunor, mai prudent

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că populaţia maghiară din România depăşeşte net cifra de un milion, în condiţiile în care aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea la recensământul din România, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, deci nu se poate vorbi de o scădere de 250.000 de persoane, relatează agenția ungară MTI, citând portalul de ştiri Maszol.ro.

Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250.000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite