Aleşii recidivează. Legea amnistiei şi graţierii revine în Parlament. Păun: Penitenciarele sunt tot aglomerate, deci problema există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Păun FOTO Mediafax
Nicolae Păun FOTO Mediafax

Deputatul Nicolae Păun, reprezentatul minorităţilor naţionale, va iniţia, în sesiunea parlamentară din februarie, un nou proiect de lege privind graţierea.Vechiul proiect al controverstei legi a fost respins de deputaţi, la câteva zile după alegeri, după mai bine de un şi jumătate de când zăcea în sertarele Parlamentului.

UPDATE PSD susţine „cu fermitate” că nu are ”nicio implicare în elaborarea sau susţinerea” proiectului legii graţierii colective, afirmând că aceasta este ”o iniţiativă personală a domnului Păun”, se spune într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, remisă, miercuri, Mediafax.

UPDATE „Voi depune, în următoarea sesiune parlamentară, un proiect privind graţierea colectivă a unro pedepse pentru acte care nu au fost săvârşite cu violenţă, între unu şi cinci ani maximum”, a declarat Nicolae Păun, pentru Mediafax.


„În februarie voi depune acest proiect mult mai bine gândit şi negociat din punct de vedere juridic şi voi vedea ce se întâmplă“, a declarat Păun, la Realiatea TV. 

Întrebat de moderatoare de ce revine cu un nou proiect, în contextul în care vechiul proiect a fost respins definitiv, deputatul a răspuns sec: „Închisorile sunt aglomerate“. 

La insistenţele moderatoarei privind gradul de ocupare al penitenciarelor, în procente, Păun a avansat cifra de 140%. 

Potrivit moderatoarei, gradul de ocupare al penitenciarelor din Românai este de 113%, mult mai scăzut decât în ţările vecine.

Deputatul a precizat că nu a discutat încă cu niciun coleg de-al său legat de noul proiect, dar că cine doreşte să-l susţină este liber să o facă. 

„Votul a fost emoţional“

Întrebat cum vede faptul că vechiul proiect a iscat nenumărate controverse şi a fost respins cu un vot covârşitor, Păun a răspuns: „Este adevărat că vechiul proiect a fost bun în prima fază. Ulterior, s-a modificat peste noapte. Votul din Parlament a fost emoţional. Problema există (n.r. aglomerare în penitenciare) şi trebuie discutată serios, nu emoţional“.  

Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă definitiv cu 293 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere.

Propunerea de respingere a acestui proiect a venit din partea lui Klaus Iohannis încă din timpul campaniei electorale. După câştigarea alegerilor, Iohannis a cerut Parlamentului să se întrunească marţi pentru a respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea.

Iniţiatorii vechiului proiect, deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (minorităţi), au susţinut necesitatea legii de amnistie şi graţiere pe motiv că penitenciarele sunt supraaglomerate. 

Citeşte şi:

Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă definitiv

Proiectul controversatei legi a amnistiei şi graţierii, care zăcut în sertarul Comisiei Juridice de mai bine de un an, a fost respins astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.

De ce ţine cu corupţii legea amnistiei şi graţierii

Legea care ar trebui să golească puşcăriile şi să spele cazierul corupţilor, aflată acum în dezbatere publică, ridică mari suspiciuni legate de adevăraţii beneficiari ai prevederilor acesteia. "Adevărul" propune o temă de vacanţă Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care are de îndreptat mai multe dedicaţii pentru politicienii corupţi şi oameni de afaceri care au sponsorizat campanii electorale.

Alegeri prezidenţiale 2014. Iohannis: Cer Parlamentului să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi a graţierii

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut un apel la Parlament să pună pe ordinea de zi legea amnistiei pentru a fi respinsă definitiv.

Înlocuitorul lui Hrebenciuc în conducerea Camerei Deputaţilor, promotorul Legii amnistiei din „marţea neagră“

Deputaţii au luat act, luni, de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament şi de vacantarea postului de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor ocupat de social-democrat. PSD l-a înlocuit pe Hrebenciuc cu un alt parlamentar cu probleme, însă, chiar cel care, în „marţea neagră“, a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de plen şi a introdus modificările la Codul Penal, dar şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite