Alegeri prezidenţiale: Teodor Meleşcanu vine la spartul târgului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şi-ar putea anunţa luni candidatura la alegerile prezidenţiale. Deocamdată, din postura de independent. Ulterior, la nevoie, l-ar putea înlocui chiar pe Iohannis.

Şeful SIE a declarat vineri, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la prezidenţiale, că va da luni răspunsul final. „Dacă aveţi puţină răbdare, luni dimineaţă o să avem răspunsul la toate. Dacă vor fi întrunite condiţiile, luni dimineaţă o să vă dau un răspuns“, a spus el, citat de Mediafax. Condiţiile la care se referă şeful SIE înseamnă cele 200.000 de semnături necesare candidaturii. Potrivit unor surse politice, Meleşcanu este hotărât să candideze, iar mai multe sindicate din România, printre care Blocul Naţional Sindical, dar şi ONG-ul Alternativa Naţională, coordonat de colonelul rezervist Mircea Dogaru, i-au strâns deja semnăturile necesare. 

Invitat la emisiunea „Adevărul Live“, în luna august, Meleşcanu a afirmat că, în cazul în care foştii săi colegi liberali îi vor cere să candideze, se va gândi serios la propunere. „Am spus că ar fi fost o preferinţă din partea colegilor mei liberali. Dacă mi se face o asemenea propunere, o voi examina cu toată atenţia şi, în funcţie de disponibilitatea pe care mi-am manifestat-o deja, de a contribui cu ceva mai mult decât am făcut-o până acum la evoluţia României, voi lua şi această decizie“, a spus şeful SIE. Însă liberalii l-au desemnat pe Klaus Iohannis şi n-au mai avut nevoie de serviciile lui Meleşcanu, care, până la urmă, a luat în calcul să candideze independent. Zvonurile care circulă cu privire la candidatura lui Meleşcanu au atras, ieri, şi un comentariu din partea preşedintelui Traian Băsescu. „Am înţeles că luni vom afla gândul cel bun al domnului Meleşcanu“, a glumit şeful statului.

Candidat nou, scenarii noi
În condiţiile în care Meleşcanu ar candida, ecuaţia alegerilor prezidenţiale nu se va schimba radical, cred specialiştii în comunicare politică contactaţi de „Adevărul“. Analistul politic Cristian Pârvulescu subliniază că directorul SIE nu are timpul necesar să se poziţioneze drept candidat cu greutate, dar există o variantă care i-ar putea spori considerabil şansele.  „Pentru mine, candidatura lui Meleşcanu este o candidatură tardivă, nu are notorietate, a lipsit din viaţa publică în ultimii doi ani şi prin urmare va avea mult de recuperat. Nu cred că poate produce o schimbare radicală a ierarhiei, doar dacă nu apar probleme serioase, adică să schimbe Justiţia clasamentul, nu poporul“, a explicat Pârvulescu.
Analistul se referă, astfel, la cererea Agenţiei Naţionale de Integritate, de judecare „cu celeritate“ a procesului în care este implicat candidatul ACL Klaus Iohannis, solicitare transmisă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cazul în care ar exista o sentinţă a ÎCCJ care să îl scoată din cursă pe Iohannis, Pârvulescu crede că varianta Meleşcanu ar putea căpăta greutate. „Se mizează pe faptul că ar fi scos din cursă Iohannis, dar eu, personal, nu cred. Nu cred în această variantă şi nu cred că mai este timp. ANI a cerut ÎCCJ judecarea cu celeritate, dar mai sunt 40 de zile până la alegeri. Dacă se va întâmpla să judece până atunci, va fi o chestiune dubioasă“, a explicat Pârvulescu.

Pe de altă parte, scenariul eliminării lui Iohannis din cursa pentru Cotroceni este susţinut de jurnalistul Robert Turcescu, care insinuează că lansarea lui Meleşcanu are legătură cu soarta candidaturii preşedintelui PNL. „Ghicesc în zaţul de cafea acum: Meleşcanu îşi anunţă luni candidatura la Preşedinţie. Cum am pariat acum multe zile, Iohannis va fi cel cu probleme. Spionul“, scrie el pe blogul personal. Pârvulescu aminteşte însă că  posibila candidatură a lui Meleşcanu ar putea fi bazată şi pe motive de ordin personal.  „Pentru Teodor Meleşcanu, asta este însă ultima şansă să candideze la alegerile prezidenţiale, la 74 de ani. Chiar dacă este directorul SIE, după alegeri se schimbă peisajul politic. Cu voturile obţinute ar putea negocia o poziţie favorabilă, aşa cum ar putea face, de fapt,  şi Monica Macovei sau Tăriceanu“, a mai spus Pârvulescu.

„Un candidat interesant“
La rândul lui, analistul politic Lucian Dîrdală crede că înscrierea lui Teodor Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni va diviza voturile, în special în zona Dreptei. „E foarte clar că eventuala candidatură a lui Teodor Meleşcanu accentuează confuzia, dar e un candidat interesant. Face legătura între marile tabere din politică: a fost membru PNL, întreţine relaţii cordiale cu PSD şi a fost numit de Traian Băsescu. Transcende, astfel, divizările din politică, iar experienţa sa în politica externă îi este utilă, mai ales pentru că niciunul dintre candidaţi nu excelează la acest capitol“, a arătat Dîrdală.

„Un domn“

Analistul politic Radu Magdin  spune că Teodor Meleşcanu ar fi candidatul cel mai bine pregătit pe politică externă. „Varianta Meleşcanu ajută din mai multe perspective: e un om politic distins, un domn, echilibrat şi cu experienţă substanţială într-un domeniu cheie pentru acţiunea prezidenţială: nimeni din actualii candidaţi nu are mai multă experienţă şi nu înţelege mai bine jocurile din politica externă. În rest, dacă MRU a putut fi premier post-SIE şi Maior poate fi premier post -SRI, şi Meleşcanu poate fi bine-mersi Preşedinte, dacă reuşeşte să câştige voturile românilor. Candidatura lui poate lua voturi şi de la dreapta şi de la stânga. Afectează candidatul Iohannis, căci poate da naştere la tentaţia unei rocade pe filiera PNL: în caz de retragere a lui Iohannis, o parte din PNL nu va fi confortabilă cu rocada cu Predoiu şi va prefera să dea ei în continuare candidatul al preşedinţie“, a opinat Radu Magdin.

Iohannis şi Macovei, primii candidaţi oficiali ai Dreptei
În aceeaşi zi în care premierul Victor Ponta şi-a lansat candidatura la alegerile prezidenţiale pe stadionul Arena Naţională din Bucureşti, în faţa a 50.000 de simpatizanţi, Klaus Iohannis s-a prezentat la sediul Biroului Electoral Central cu peste două milioane de semnături menite să îi asigure biletul cel puţin pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Evenimentul de proporţii organizat de PSD a blocat, însă, circulaţia şi a dat peste cap orarul liderului liberal, care a ajuns la sediul BEC cu o oră întârziere. La 14.30, el şi-a făcut apariţia însoţit de preşedintele PDL Vasile Blaga, de fostul preşedinte al PNL Mircea Ionescu Quintus şi de aproximativ 300 de simpatizanţi ACL.

După ce a fost înregistrat oficial, Iohannis le-a mulţumit, radios, celor care au semnat pentru el.  „Am intrat pe drumul drept spre Preşedinţia României. A venit vremea faptelor! Oamenii mă cunosc, sunt mai puţin un om al vorbelor şi  mai mult al faptelor. Vreau să candidez pentru a face mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie şi mai multe fapte, pentru oameni, pentru România!“, a spus prezidenţiabilul ACL, la ieşirea din sediul BEC.

Macovei: „Şi David l-a învins pe Goliat“

La rândul ei, independenta Monica Macovei a depus, duminică, dosarul de candidatură la alegerile prezidenţiale şi cele peste 300.000 de semnături strânse de echipa sa. Ea s-a prezentat la sediul BEC cu o pungă de popcorn, gest prin care a făcut aluzie la declaraţia premierului Victor Ponta, care a afirmat că va consuma floricele în primul tur, dar şi cu o oglindă pentru Klaus Iohannis, pe care l-a sfătuit „să se gândească cum arată un om care vrea să fie preşedintele României fără să spună nimic“.  Macovei s-a autoevaluat drept un candidat slab cotat care poate învinge, totuşi, un colos. „Şi David l-a învins pe Goliat!“, a spus ea, optimistă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite