ALDE Europe, rezoluție pentru intrarea României în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ALDE Europe a adoptat o rezoluție pentru acordarea unui vot pozitiv privind aderarea României la Schengen.

Membrii ALDE Europe au votat pentru susținerea intrării României în Scengen FOTO Shutterstock
Membrii ALDE Europe au votat pentru susținerea intrării României în Scengen FOTO Shutterstock

USR a informat că „partidul liberal european din care face parte USR alături de alte 60 de partide - a adoptat o rezoluție prin care cere Consiliului JAI să voteze în favoarea aderării României la spațiul Schengen”. 

Potrivit membrilor USR, rezoluția a fost semnată și de partidele liberale din Bulgaria și Croația și „exprimă ferm sprijinul familiei liberale europene pentru aderarea tuturor celor trei țări la spațiul de liberă circulație”.

Vicepreședintele USR Dan Barna, lider al delegației USR la Consiliul ALDE Europe, a transmis într-un comunicat de presă că „întreaga familie liberală europeană susține România pentru aderarea la Schengen. Semnalul dat de cel mai reformist partid european este unul clar: acesta e momentul în care se desăvârșește unificarea Europei”.

Problemele aderării României la Schengen 

În contextul în care extinderea spațiului Schengen apare ca prim punct pe agenda Consiliului JAI din 8 decembrie, Austria rămâne ultima țară care și-a exprimat opoziția față de aderarea României și a Bulgariei, singura țară cu a cărei intrare în spațiul de liberă circulație european este de acord fiind Croația. 

Totodată, Parlamentul Suediei a dat undă verde privind un vot de susținere al intrării României în Schengen. 

Și guvernul olandez și-a exprimat susținerea față de aderarea României, rămânând însă în opoziție privind intrarea Bulgariei în spațiul de lliberă circulație. 

Potrivit presei Croate, opoziția olandeză ar afecta încă intrarea României, întrucât ar fi necesară decuplarea dosarelor României și Bulgariei, iar granița dintre cele două state nu a fost menită ca graniță externă a spațiului Schengen. 

Pentru a separa cele două țări, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar acest lucru ar putea dura ani de zile, relatează sursele diplomatie citate de presa croată. 

Liderii COREPER urmează să ia o decizie pe 7 decembrie cu privire la păstrarea agendei Consiliului JAI

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite