Adevărul Live. Kelemen Hunor: Ne-am întâlnit ieri cu liberalii şi am discutat. Probabil vor exista şi alte discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ar sprijini UDMR un nou guvern, dar fără să intre la guvernare? Ce se întâmplă cu proiectul de autonomie teritorială anunţat de UDMR? Mai este necesar pentru România un raport MCV? La aceste întrebări şi nu numai a răspuns preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Principalele declaraţii ale liderului UDMR:

Despre prioităţile legislative din actuala sesiune parlamentară

Este o sesiune extrem de importantă pentru 2016. Alegerile locale vor fi în mai-iunie anul viitor. La consultări am prezentat varianta noastră. În 2007 noi am votat împotriva acestui sistem electoral. S-a adeverit ce am spus noi atunci. Aceste sistem trebuie schimbat. Există două variante. ori ne întorcem pe listele judeţene, ori un sistem mixt, cu reducerea numărului de parlamentari.

Noi am propus doi senatori pentru fiecare judeţ şi un senator în plus peste judeţele care au peste 600.000 de locuitori. Aşa am ajunge la 100 de senatori. Trebuie păstrat sistemul bicameral, dar trebuie să ţinem cont şi de societatea românească. Suntem pentru alegerile dintr-un singur tur şi la primari şi la preşedinţii Consiliilor Judeţene. Descentralizarea şi modul de a alege preşedinţii CJ, plus votul prin corespondenţă, sunt prioritare.

Aşa cum CCR , în 2013, la începutul 2014, spune descentralizarea nu poate fi făcută dintr-o singură bucată, de aceea cred că discuţiile trebuie purtate. Descentralizare pe bucăţi şi sistemul electoral până în iunie votat. Modificarea sistemului electoral prin război politic nu se poate. Numai prin consens. Apoi, ne pregătim să trântim Guvernul. Nu văd şansa de a modifica sistemul electoral. Dacă nu modificăm sistemul electoral până în mai, nu-l mai modificăm.

Mai există o prioritate: creditele luate în franci elveţiieni. Parlamentul, statul, are obligaţia de a găsi o soluţie. Polonia a anunţat o soluţie asemănătoare de cea propusă de noi. Noi vorbeam de credite luate în altă valută decât cea naţională. Am zis că trebuie să găsim o soluţie colectivă. Toată lumea câştigă veniturile în lei şi trebuie o conversie în lei. Dcaă nu va exista o intervenţie colectivă, ei vor plăti de trei, patru, chiar şase ori mai mult. Trebuie să găseşti un echilibru, iar băncile trebuie să înţeleagă acest lucru.

Despre moţiunea de cenzură anunţată de PNL

Dacă m-aţi fi întrebat săptămâna viitoare, spuneam că nu am purtat discuţii. Ieri ne-am întâlnit, vorbim. Nu am început discuţiile formale. Nu au fost discuţii punctuale. Probabil vor urma şi alte discuţii. În acest moment, actualul Guver are majoritate fără noi. Până există această majoritate nu avem cum să discutăm de posibilitatea schimbării Guvernului Ponta IV. Nu se va sparge din cauza noastră, ci a lor. Astăzi nu se pune problema să intrăm la guvernare. Ce se va întâmpla în iunie, august, nu ştiu.

Despre Guvernul Ponta

Nu regret că am intrat la guvernare. A fost o experienţă interesantă. Am intrat cu cea mai bună intenţie.

Despre Congresul UDMR

La Congres alegem preşedintele. Începem să ne pregătim pentru alegerile locale. Vor fi schimbări şi la noi. Unde există credibilitate a omului, vom merge cu el, dacă nu, îl vom schimba. Schimbrăile se fac pas cu pas. Nu va fi o schimbare radicală. Vor fi şi oameni noi, vor rămâne şi oameni vechi. Campania o vom începe după ce se finalizează perioada de depuneri a candidaturilor. Pe 17-18 aprilie, la Cluh, va avea loc Congresul. Nu ştiu dacă voi avea contracandidat. Nu am auzit deocamdată de altcineva.

Despre proiectul de autonomie teritorială

Este în dezbatere publică. Au fost foarte multe observaţii, foarte multe propuneri de a amenda. Trebuie sintetizate şi să vedem. Am zis că dezbaterea va dura. Important este dialogul. Pentru această perioadă trebuie să fie sistemul electoral. Apoi vom vedea şi cu guvernarea.

Despre finanţarea campaniilor electorale

Am propus să fie finanţate de la bugetul de stat. Campaniile electorale nu ar fi aşa de colorate, iar dacă există această limitare, vor fi mult mai trasparente cheltuielile. Am vorbit doar de campaniile electorale. Unii au fost de acord, alţii nu au fost de acord, dar cred că este o şansă de a mai corecta ceva.

Despre independenţa Justiţia

În ceea ce priveşte declaraţia mea de la Cluj, m-am referit la un caz închis. Zsolt este încarcerat, deci nu am cum să ating independenţa Justiţiei. Eu cred că orice om are posibilitatea de a spune ce crezi despre un subiect, inclusiv despre Justiţie. Dacă spui o părere despre orice sistem, trebuie acceptat acest lucrur. Mai există un principiu: deciziile instanţei trebuie puse în aplicare, nu se discută. Eu cred că nu am făcut nici o greşeală, nu există un delict. Pe mine nu m-aţi anunţat spunând ceva de cazuri concrete de corupţie, dar cazul lui Zsolt nu este de corupţie.

Eu regret un singur lucru şi sunt de acord cu preşedintele Iohannis: se face Justiţie televizată. Nu cred că trebuie să faci totul cu transmisie în direct. Dacă se adevereşte jumătate din ce spune un coleg din Parlament (n.r. Elena Udrea), trebuie reevaluată perioada din ultimii zece ani. Eu cred că trebuie regândit tot sistemul de control. Nu numai în cazul serviciilor secrete. În ultimii ani, acest rol de control s-a subţiat foarte mult. Colegii noştri din aceste comisii speciale gătesc din ce primesc de la servicii. Nu sunt oameni care umblă şi culeg informaţii de pe teren. Ei ce primesc, aia controlează.

Despre numirea unor şefi ai serviciilor secrete

Nu trebuie oameni vulnerabili şi care să fie influenţaţi. Nu trebuie să fie criteriul, dacă este din politică sau din societatea civilă. Important este să fie civil.

Despre imunitatea parlamentarilor

Când vorbim de imunitate vorbim în cazul parlamentarilor de arestare şi percheziţie. Noi am spus şi la consultări că termenul trebuie redus. În ceea ce priveşte foştii miniştri, este o altă procedură. Trebuie discutat dacă trebuie să rămână acest filtru. Din punctul meu de vedere, pentru foştii miniştri, indiferent dacă sunt parlamentari sau nu, trebuie să rămână un filtru simplu, dar nu trebuie să abuzezi. Preşedintele Băsescu a semnat pentru orice cerere. Sunt singur că va face la fel şi actualul preşedinte.

Noi nu vom împiedica actul de Justiţie (n.r. Elena Udrea şi Ion Ariton). Parlamentul nu va face niciodată o cercetare. În principiu, dacă lucrurile merg pe un făgaş normal, termenul de 48 de ore trebuie respectat şi votat în toate cazurile. Eu m-am simţit relaxat şi cu preşedintele Băsescu. Nu mă simt mai puţin relaxat cu preşedintele Iohannis. Traian Băsescu avea o luptă, Kaus Iohannis luptă pentru ceva. M-am întâlnit cu el în calitate de ministru la Sibiu. Au fost câteva întâlniri, dar puţine.

Despre legile Big Brother

Securitatea colectivă este asigurată în aşa fel încât să nu fie lezate drepturile. Dacă există un control foarte strict asupra celor care gestinează aceste date, se poate discuta despre această lege, dar nu trebuie să treci peste limitele constiuţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite