Adevărul Live, despre tandemurilor preşedinte-premier: 3-4 milioane nu au o identificare partizană la prezidenţiale. Comportamentul acestora va fi decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INSCOP Research continuă să testeze opinia românilor cu privire la diverse formule de tandem preşedinte-premier.  Cele mai multe păreri bune le colectează tandemul Victor Ponta - preşedinte,  Mugur Isărescu - premier (29,5%). Remus Ştefureac, director INSCOP Research, a comentat rezultatele ultimului sondaj realizat la comanda „Adevărul“.

Principalele declaraţii:

Rezultatele confirmă detaşarea a două personaje: Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Poza de astăzi ne arată că şi votanţi ai dreptei îl văd pe Victor Ponta câştigător, ceea ce influenţează şi comportamentul de vot. Şi votanţii câştigătorului s-ar putea să nu considere important să se prezinte la vot pentru că spun oricum va câştiga. Dacă ne raportăm la alegerile din 2004-2009, 55% din populaţie se prezintă la vot. Nu cred că vom depăşi 60% nici anul acesta, adică în jur de 10 milioane.

Cei care au o identificare partizană sunt 6, 5 -7 milioane de votanţi. Ceilalţi nu se identifică foarte mult cu o formaţiune politică. Este o competiţie personalizată. Vorbim de 3-4 milioane care nu au o identificare partizană la alegerile prezidenţiale. Comportamentul acestora va fi decisiv şi va conta cel mai mult. Cred că aceştia nu vor mai putea fi captivi cu mesaje de genu „Jos Băsescu“ sau „Nu PSD“, ci vor aştepta să vadă proiecte.

Românii aşteaptă de la preşedinte lucruri care nu au legătură cu profilul preşedintelui: crearea locurilor de muncă, şomaj. Această aşteptare, niciun candidat nu o va putea ignora şi va trebui să vorbeasă despre un proiect de ţară, care să includă aceste teme. Nu cred că se va mai vorbi numai despre Consituţie, lupta anticorupţie, preşedinte - arbitru. Se aşteaptă o dezbatere despre economie. Inclusiv această dezbatere a CAS-ului este relevantă şi pentru dezbaterea prezidenţială.

Încă nu suntem în atmosfera electorală, nu sunt proiecte, nu sunt desemnaţi toţi candidaţii. Odată cu modificarea Constituţiei din 2003 s-a întâmplat decuparea ciclurilor electorale, cele prezidenţiale, de cele parlamentare. Suntem în situaţia în care preşedintele nu este de aceeaşi culoare cu prim-ministrul şi se produc blocaje. O miză va fi şi credibilitatea celor care vor putea spune că vom oferi o linie clară preşedinte-premier. Alianţa PSD-UNPR-PC merge în această direcţie. Când a existat o coerenţă între preşedinte şi premier s-au luat decizii.

Dan Marinescu, redactor şef: Într-o ţară ca România s-a dovedit că dacă concentrăm puterea la un singur partid este această tendinţă de a controla Justiţia. În plus, este foarte greu de realizat. Dacă iese un preşedinte de dreapta, trebuie să formeze o nouă majoritate de dreapta şi să aibă guvern de dreapta.

Să nu-i blamăm foarte mult pe alegătorii români. Alegătorul român este foarte echilibrat. Noi am avut alternanţe la guvernare, ce nu a dat-o decât comportamentul de vot al cetăţeanului.

Dacă se instalează o Putere de aceeaşi culoare, când vor schimba şefii Parchetelor, serviciilor, s.a, populaţia nu mai poate interveni acolo.

Mi-este greu să cred că DNA, de exemplu, mai poate fi întoarsă. Cred că sunt instituţii din zona Justiţiei, a serviciilor care s-au consolidat foarte mult. 

Avem nevoie de corenţă, de decizii, nu să stăm să ne certăm, dar să nu cădem în extrema cealaltă, trebuie să avem nişte personaje care să lucreze pentru ţara aceasta şi să nu aibă alte idei.

Lucrurile încep să funcţioneze foarte bine şi în anumite zone executive. Sunt miniştri tineri în actualul guvern care îşi fac treaba. Acea întâlnire de la Cotroceni a fost pur politică. O astfel de discuţie se face cu experţi, nu cu preşedinte, prim-ministru, ministru. Puteau fi mult mai bune răspunsurile, dar abilităţile de comunicare nu au nicio legătură cu funcţia.

Problema doamnei ministru ţine mai mult de o lipsă de experienţă politică, nu una de comunicare. Doamna ministru nu ştia dacă este bine să spună anumite lucruri, de aceea se uita la premier. Episoduld e la Cotroceni poate influenţa scorul lui Victor Ponta?

Ce am putut remarca până la acest moment, Victor Ponta a fost foarte constant, deşi s-a lovit de mai multe scandaluri. Odată ce intrăm într-o perioadă electorală, resursele adversarilor vor fi mai multe. Pot fi evident implicaţii. I-ar putea ajuta pe cei pe partea dreapta dacă nu ar avea propriile lor probleme. Marea problemă a dreptei ţine de credibilitatea procesului de unificare a dreptei. Este vital pentru România să aibă un singur partid de dreapta, înseamnă mai multă stabilitate la guvernare, mai multă stabilitate a deciziilor.

Despre tandemurile de la prezidenţiale

Un tandem în care apare şi o figură mai tehnocrată - Mugur Isărescu. George Maior este perceput mai degrabă tot în zona tehnocratului. Este confirmat de Traian Băsescu. Un Klaus Iohannis - preşedinte, Victor Ponta - prim-ministru am putea să testăm. Victor Ponta, dacă pierde alegerile, poate rămâne premier. Varianta unui premier de factură tehnocrată este câştigătoare în ochi electoratului. Dacă măsurăm încrederea, George Maior beneficiază de cel mai scăzut grad de notorietate. Apariţiile sunt reale, contează, însă, rezultatele muncii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite