Acuzații PSD- Cioloș pe tema depăgubirilor pentru Roșia Montana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, susține că românii vor fi cei care riscă să plătească pagube pagubele dacă țara noastră va pierde procesului intentat de Gabriel Resources, la Tribunalul Băncii Mondiale, pentru Roșia Montana, iar această situație ar fi cauzată de deciziile lui Dacian Cioloș. Fostul copreședinte USR se apără cerând să se prezinte cine a negociat acest contract, precum și clauzele de acolo.

Lucian Romașcanu: Când e ceva de pescuit, hop și Cioloș  Foto: Arhivă
Lucian Romașcanu: Când e ceva de pescuit, hop și Cioloș Foto: Arhivă

Câștigă cine a știut să creioneze acest tip de afacere la momentul respectiv și după.Nu se putea face lucrul ăsta fără o complicitate a unor anumite autorități din România pentru că prea a funcționat bine jocul ăsta la bursă, când sus, când jos în funcție de declarațiile domnului Băsescu sau ale domnului Boc și așa mai departe, dar asta se va cerceta probabil la un moment dat și adevărul se va afla. Câștigă instituția privată aflată în acest contract cu statul român, pierd românii, pentru că statul român este de fapt poporul și oamenii care contribuie la buget și care se văd impuși în situația de a susține o pierdere care nu este cauzată de ei. Eu încă spun că sper într-o decizie, sigur, greu de crezut că va fi o decizie favorabilă pentru România, dar sper într-o decizie cu penalități minime, în sensul în care să se ia în calcul ce investiții a făcut Roșia Montana și atât. Pentru că pe un istoric se poate vedea tot câștigul pe care l-au avut între timp cei care au fost și sunt acționari la Roșia Montana Gold Corporation sau Gabriel Resources”, a spus Lucian Romașcanu, într-un interviu publicat pe contul de Youtube al formațiunii, după ce a fost întrebat cine crede că va câștiga și cine va pierde în urma situației de la Roșia Montana.

Purtătorul de cuvânt al PSD susține că trimiterea dosarului la UNESCO de către ministra Culturii, Corina Șuteu, a fost „un gest de o iresponsabilitate extremă”, și îl acuză pe Dacian Cioloș că în spatele deciziilor sale s-ar fi aflat anumite interese.

Este evident că nu pot fi acuzați de prostie, au niște lucruri în viața lor care îi dovedește ca nefiind proști pe oamenii care au luat anumite decizii, deci restul rămâne de dedus sau de dovedit ce interese au avut. Victor Ponta după acea lege care a picat dacă nu mă însel a venit cu o nouă lege a minelor care nu și-a găsit susținerea din partea PNL-ului, care ar fi rezolvat această problemă.

Domnul Cioloș care, când și-a terminat mandatul a fost botezat drept Guvernul Zero, acum aflăm că este Guvernul cu mult minus, în bani vorbesc, și-a asumat prin-Ministra Culturii (Corina Șuteu n.r.) un gest de o iresponsabilitate extremă. Să știi că ai o situație cu mari implicații potențial financiare și economice și totuși pe semnătura proprie, fără să te consulți cu colegii care țineau portofolii importante: Economie, să zicem, cel puțin, Energie, să trimiți dosarul la UNESCO, asta nu numai istoria va judeca, dar și autoritățile competente”, a subliniat Romașcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD: Domnul Cioloș văd că apare, dispare, apare, dispare

Lucian Romașcanu a afirmat că cine a luat deciziile în acest caz va trebui „să dea socoteală, acuzând-ul pe Dacian Cioloș că după ce s-ar fi ridicat pe spatele mișcării de a salva Roșia Montana și revine din nou cu alte inițiative „când e ceva de pescuit”.

Nu poți să te uiți cu semne de întrebare la această mișcare născută cu Roșia Montana, cu „Uniți salvăm”, și salvarea asta s-a transformat dintr-un scop nobil în ceva cu multe ghilimele pentru că la Roșia Montana nu au salvat nimic, (...) ba din contră, după care a venit Uniunea Salvați Bucureștiul care (s-a ridicat n. r.) pe acest prim demers și (...) a reușit să cumpere vaccinuri de un miliard (de euro n.r.) + TVA, fără să fie nevoie. Undeva ceva e, oamenii nu sunt tâmpiți. Cineva trebuie să afle de ce s-au făcut aceste lucrurile astea. 

Domnul Cioloș văd că apare, dispare, apare, dispare. Când e ceva de pescuit, hop și dânsul pe la televizor. Când nu e nimic de câștigat, se retrage cu pensia specială respectivă la el acasă. Dl. Cioloș a fost comisarul României pe Agricultură, ne-am trezit cu cele mai mici subvenții din UE. Domnul Cioloș a venit și nu știa cum să facă să cheltuie peste 10 milioane de euro pe Cumințenia Pământului, praful și pulberea. (...) Urmașii și prietenii dumnealui au luat vaccinuri cât să vaccinăm planeta. A făcut prostiile cu Roșia Montană. Tot ce înseamnă Cioloș, Orban, e evident că vina le aparține”, a mai spus Romașcanu. 

De altfel, PSD a spus și în declarații anterioare că România riscă să plătească prejudicii imense firmei care deține dreptul de exploatare minieră la Roșia Montană din cauza deciziilor lui Dacian Cioloș, pe vremea când era premier, ale lui Ludovic Orban și ale miniștrilor USR.

Cioloș: Povestea asta e pe masă din 1995

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș a respins acuzațiile pe care i le aduce inclusiv premierul Marcel Ciolacu în dosarul Roșia Montană, și i-a cerut premierului să publice toate documentele din dosar.

Da, da, la un moment dat chiar au spus că ar trebui să-mi fie rușine să mai candidez, adică asta e pentru ei democrația, când n-au alte argumente, încearcă să-ți închidă gura. Pentru că eu sunt mai cunoscut și sunt politician nu pot face altfel decât să încerce să mă compromită  prin campanii de presă așa cum sunt ei obișnuiți. Dar în loc să vină cu răspunsuri și cu contraargumente la ceea ce spun eu, ei vin cu amenințări. Nu mă impresionează lucrurile astea. Evident, cine e de vină? Fiul lui Soroș”,  a declarat Ciolos, la RFI 

Fostul premier tehnocrat a spuns că dosarul Roșia Montană e pe masă din anii 90, subliniind că peste acest dosar planează mai multe neclarități.

Am fost un an la guvernare. Povestea asta e pe masă din 1995. Sunt o grămadă de guverne care s-au perindat, o grămadă de prim-miniștri, ba PSD, ba PNL, ba amestecați. Și evident, cine e de vină? Cioloș e de vină. 

Eu am pus niște întrebări de bun simț: cine a negociat acest contract, cine a negociat clauzele de acolo, de ce guvernele au făcut promisiuni vizavi de o companie privată și au și luat bani împrumut de la compania respectivă privată și deci le-au făcut promisiuni că le vor permite exploatarea resurselor, când zona aceea Roșia Montană e protejată de lege în România?”, a precizat Dacian Cioloș.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite