Momentul adevărului pentru România: Fetele îşi joacă prezenţa la Tokyo, în acest weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu, jucătoarea de la care, din nou, aşteptăm totul
Cristina Neagu, jucătoarea de la care, din nou, aşteptăm totul

La o săptămână după ce handbalul masculin din România s-a făcut de râs, băieţii fiind învinşi, acasă, de Kosovo (25-30), Neagu şi colegele ei au şansa calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La Podgorica, soarta tricolorelor se decide în două zile.

Dacă la băieţi, iubitorii handbalului românesc nu mai au nicio aşteptare de la echipa naţională, departe de orice performanţă notabilă de ani buni, în schimb, la fete, reprezentativa condusă de Cristina Neagu încă trezeşte emoţii în rândul fanilor!

Ce-i drept, şi la fete, handbalul din România se confruntă cu un declin incontestabil. Reflectat, de altfel, la ultimele două turnee finale la care au participat tricolorele. Mai întâi, a fost Mondialul catastrofal din Japonia, în 2019, cu suedezul Tomas Ryde pe bancă. Atunci, naţionala a făcut o serie de partide sub orice critică, totul culminând cu acel eşec istoric din ultimul meci, cu Japonia, pierdut la 17 goluri diferenţă (20-37).

A urmat, anul trecut, Europeanul de la Danemarca, încheiat cu cel mai slab rezultat din istoria participărilor naţionalei la o astfel de competiţie: locul 12. Preţul pentru acest eşec l-a plătit selecţionerul Bogdan Burcea (48 de ani), „decapitat“ în luna ianuarie şi înlocuit cu Adi Vasile (38 de ani). A fost şi o mutare strategică, în condiţiile în care această numire prezintă unele atuuri, în vederea îndeplinirii marelui obiectiv din acest an: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august).

A fost în tabăra adversă, până în decembrie

Pe lângă faptul că, fiind „principal“ şi la CSM Bucureşti, Adi Vasile a putut lucra, zi de zi, cu multe dintre jucătoarele echipei naţionale - „tigroaicele“ au cinci handbaliste în lotul convocat acum - el cunoaşte excelent şi echipa Muntenegrului. Adică, principala noastră rivală la calificare, în condiţiile în care, contra Norvegiei, campioana europeană en-titre, pornim, în mod clar, cu şansa a doua.

Din noiembrie 2017 până în decembrie 2020, Adi Vasile a lucrat, ca asistent al lui Per Johansson, în echipa naţională al Muntenegrului. Şi, din această postură, a contribuit la un rezultat mare pentru această naţională, locul 5 la Mondialul din 2019. Per Johansson şi Adi Vasile au fost schimbaţi de muntenegreni cu danezul Kim Rasmussen, în decembrie, înainte de Euro. La rândul său, Rasmussen e un bun cunoscător al handbalului feminin din România, în condiţiile în care a antrenat CSM Bucureşti, cu care a câştigat Liga Campionilor în 2016.

4 handbaliste din lotul actual au fost în echipa României la Jocurile Olimpice din 2016: Buceschi, Neagu, Perianu şi Chiper.   

Turneele preolimpice din weekend

*Grupa 1 (Liria): Spania, Suedia, Argentina

*Grupa 2: (Gyor): Ungaria, Rusia, Serbia, Kazahstan

*Grupa 3 (Podgorica): Muntenegru, Norvegia, România

Primele două clasate din fiecare serie merg la JO de la Tokyo.

Programul meciurilor la Podgorica

*Vineri (20.30): Muntenegru - Norvegia

*Sâmbătă (20.30, Prima TV): Norvegia - România

*Duminică (17.00, Prima TV): Muntenegru - România

Lotul României

*Portari: Iulia Dumanska, Denisa Dedu, Daciana Hosu

*Extreme stânga: Ana Maria Iuganu, Cristina Florica

*Interi stânga: Cristina Neagu, Anca Polocoşer, Gabriela Perianu

*Centri: Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Andreea Popa, Laura Pristăviţa

*Inter dreapta: Laura Popa

*Extreme dreapta: Laura Chiper, Sonia Seraficeanu

*Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Ştefania Băcăoanu

Prezenţele naţionalei feminine la Jocurile Olimpice

Ediţie Selecţioner Clasare

1976 Constantin Popescu Locul 4

2000 Bogdan Macovei Locul 7

2008 Gheorghe Tadici Locul 7

2016 Tomas Ryde Locul 9

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite