Fondatoarea WTA a vorbit despre ideea susţinută de Federer, Murray şi Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madison Keys, Roger Federer, Simona Halep, Grigor Dimitrov şi Milos Raonic, la un eveniment al producătorului de echipament sportiv Wilson
Madison Keys, Roger Federer, Simona Halep, Grigor Dimitrov şi Milos Raonic, la un eveniment al producătorului de echipament sportiv Wilson

Legendara Billie Jean King, aflată printre fondatorii asociaţiei WTA a jucătoarelor profesioniste de tenis în anii '70, susţine unificarea administrativă a celor două circuite, feminin şi masculin.

Roger Federer a lansat public dezbaterea despre o posibilă fuziune între ATP şi WTA, printr-o postare pe Twitter. Multe jucătoare de top, printre care Simona Halep, Garbine Muguruza şi Belinda Bencici, au răspuns rapid şi entuziast pe reţelele de socializare, anunţând că susţin crearea unui unic for conducător. Serena Williams l-a dojenit totuşi pe Federer pentru că ar fi făcut publice informaţii şi planuri confidenţiale, însă a şters rapid mesajul respectiv. Mai mult, Andy Murray a declarat că cei mai mulţi jucători de top din ATP susţin ideea unui for unic de conducere în tenisul profesionist.

Evident, au existat şi păreri „contra“, cei mai aprigi contestatari ai unei fuziuni între ATP şi WTA fiind ruşii Marat Safin şi Mihail Iujnîi, care consideră că „tenisul feminin este imposibil de vândut“.

Reacţia lui Billie Jean King, o figură marcantă a WTA şi a luptei pentru egalitatea premiilor de la feminin şi masculin, s-a lăsat însă aşteptată. În cele din urmă, americanca s-a declarat mai mult decât încântată de o posibilă unire a ATP şi WTA. „O unică voce, femei şi bărbaţi laolaltă, asta a fost viziunea mea de la început. Un circuit WTA pe cont propriu a fost întotdeauna planul B“, a declarat americanca, potrivit „Tennis World USA“.

Preşedintele ATP susţine fuziunea

Tenisul feminin a făcut eforturi considerabile pentru a obţine premii egale cu cele de la masculin. ATP-ul are, în primul rând, un sezon mai lung (aproape o lună), nouă turnee obligatorii pentru jucătorii de top în loc de cinci (seria Masters 1000 este mai lungă decât cea Premier Mandatory), iar multe voci autorizate susţin că interesul fanilor este incomparabil mai mare când vine vorba de ATP-ul aflat într-o adevărată eră de aur, cu Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovici, comparativ cu WTA-ul mult mai volatil, generând astfel încasări mai mari. Totuşi, WTA a reuşit să stabilească recordul pentru cel mai mare premiu în bani pus la bătaie, la Turneul Campioanelor 2019 - sensibil mai mare decât cecul oferit câştigătorului de la Turneul Campionilor.

„Cooperarea din ultimul timp dintre cele două foruri guvernatoare mi-a întărit credinţa că un sport unit este cea mai bună şansă pentru a ne maximiza potenţialul şi pentru a oferi cea mai bună experienţă fanilor şi telespectatorilor“, a declarat Andrea Gaudenzi, preşedintele ATP.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite