Decathlon România, program unic în industria ciclismului: RO Bike Valley -   comunităţi active şi stil de viaţă sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
decathlon

Decathlon România lansează RO Bike Valley – o mişcare a României pentru o economie circulară inspirată de biciclete, construită pe patru piloni centrali: producţie, dezvoltare, acces şi comunitate, pentru a creşte economia locală, mobilitatea şi a promova un stil de viaţă sănătos.

Odată cu lansarea RO Bike Valley, Decathlon anunţă primele iniţiative: un parteneriat strategic cu Fundaţia Comunitară Timişoara, sponsorizarea evenimentelor de ciclism, un program de donaţii de biciclete şi primul program de antreprenoriat în turism şi sport.  

„RO Bike Valley înseamnă tot ecosistemul bicicletei, de la construcţie şi asamblare componente individuale în una dintre cele mai ambiţioase unităţi de producţie de biciclete din Europa, până la implicare civică, inspiraţie antreprenorială şi business sustenabil. Invităm autorităţile locale şi naţionale, antreprenorii, reprezentanţii societăţii civile şi alţi iniţiatori să ni se alăture pentru a putea transforma comunităţile din România prin economie circulară şi biciclete”, menţionează Raul Buzgar, Production Country Leader Decathlon România.  

RO Bike Valley îşi propune să creeze o comunitate de parteneri, alături de care să contribuie la dezvoltarea circulară a întregului lanţ economic şi social de producţie, folosire, reciclare a bicicletelor, precum şi creşterea accesului, infrastructurii şi unor comunităţi prietenoase cu ciclismul. Viziunea economiei circulare este surprinsă în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley, care urmăresc impactul economic şi social al utilizării bicicletelor:

PRODUCŢIE – RO Bike Valley îşi are sediul la Timişoara, în una dintre cele mai extinse unităţi de producţie de biciclete din Europa, care urmează să fie lansată în toamna 2021. Fabrica partenerului Sport Mechanical Workshop va concentra toată activitatea de producţie de biciclete a Decathlon în România, cu o investiţie care depăşeşte 30 de milioane de euro, având în plan producţia a peste 1.5 milioane de biciclete anual, pentru România şi Europa. În prezent, activitatea fabricii presupune asamblarea finală a bicicletelor, din componente şi materii prime importate în principal din diverse părţi ale lumii. 

În viziunea economiei circulare, RO Bike Valley îşi propune să crească producţia locală pe întregul ciclu de viaţă al bicicletei: de la producţia locală de componente şi materii prime, la dezvoltarea produselor şi serviciilor conexe de utilizare, prelungire a duratei de viaţă, reparaţie şi reciclare a bicicletelor. O serie de iniţiative vor fi implementate sau extinse direct de către Decathlon – de exemplu, serviciul de reparaţii sau buyback, Trocathlon, însă RO Bike Valley îşi propune să atragă parteneri şi antreprenori alături de care să dezvolte lanţul economic local. Aceştia sunt invitaţi să se alăture iniţiativei şi să fie parte din comunitatea RO Bike Valley, accesând site-ul robikevalley.decathlon.ro, pentru a intra în legătură directă cu reprezentanţii proiectului. 

DEZVOLTARE: RO Bike Valley investeşte în dezvoltarea industriei prin susţinerea directă şi prin consolidarea unor parteneriate intersectoriale pentru ciclism. Iniţiativele se vor concentra pe infrastructură, comunităţi, antreprenoriat, educaţie şi, mai ales, pe colaborările cu actorii locali, pentru a sprijini idei şi proiecte care răspund filosofiei RO Bike Valley. 

Prima iniţiativă de DEZVOLTARE RO Bike Valley este lansarea, la Reşiţa, a primului program de antreprenoriat dedicat turismului sportiv.

Programul este dezvoltat alături de Primăria Municipiului Reşiţa şi se adresează exclusiv locuitorilor din zonă, care vor putea câştiga, în urma programului, grant-uri pentru a-şi lansa sau extinde ideea de afaceri, precum şi posibilitatea de a intra în colaborare cu RO Bike Valley şi partenerii din comunitate. Programul va fi lansat în următoarele trei luni. 

”Am pornit RO Bike Valley din dorinţa de a transforma o investiţie economică într-o schimbare culturală. O schimbare bazată pe filosofia economiei circulare care transformă modul în care ne raportăm la biciclete - de la modul în care se realizează producţia, la cum colaborăm, cum avem acces şi cum ne împrietenim cu bicicletele, până la modul în care fiecare comunitate este influenţată pozitiv prin acest proiect”, menţionează Raul Buzgar, Production Country Leader Decathlon România.   

Perspectiva economică este completată de cea socială, surprinsă în pilonii ACCESS şi COMUNITATE ai programului RO Bike Valley, prin care Decathlon va investi în creşterea accesului la biciclete pentru tot mai mulţi români, dezvoltarea know-how-ului în domeniul ciclismului, încurajarea practicării ciclismului şi dezvoltarea unor comunităţi prietenoase cu bicicletele. 

Odată cu lansarea programului, Decathlon anunţă şi semnarea unui parteneriat strategic cu Fundaţia Comunitară Timişoara, pentru a dezvolta Fondul RO Bike Valley, dedicat proiectelor care încurajează şi îmbunătăţesc experienţa practicării ciclismului în Timiş. 

De asemenea, pentru a contribui la creşterea accesului la biciclete, RO Bike Valley se alătură evenimentelor locale dedicate ciclismului şi dă start unui proiect special prin care transformă kilometrii colectaţi în cadrul competiţiilor sponsorizate, în biciclete donate pentru comunităţile în care copiii nu au acces facil în drumul către şcoală. Bicicletele vor fi donate la începutul anului şcolar 2021-2022, iar comunităţile vor fi selectate alături de partenerii RO Bike Valley şi clienţii Decathlon. 

Primele evenimente susţinute de RO Bike Valley sunt: 

- Casoaia Bike & Run Fun (Mtb) –  24-25 iulie, Arad

- Cupa Max Ausnit (Road bike) – 31 iulie – 1 august, Timiş 

- Herneacova Mtb Challenge (Mtb) – 14 august, Timiş

- Bicicliştii iscusiţi (Kids bike) - 21 august, Arad

- Pedaliada (Leisure & Mtb) - 11 sept. jud. Timis  

Cei patru piloni vor fi dezvoltaţi progresiv şi complementar, pentru a putea accelera tranziţia către o economie circulară, pornind de la biciclete, şi a crea un ecosistem circular şi o comunitate de parteneri care împărtăşesc viziunea RO Bike Valley. 

Mai multe detalii despre programul RO Bike Valley şi despre cum se poate implica publicul pot fi accesate pe website-ul: robikevalley.decathlon.ro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite