De la gimnastică la „argint“ pe munte. Mădălina Florea, vicecampioană europeană la alergare montană

De la gimnastică la „argint“ pe munte. Mădălina Florea, vicecampioană europeană la alergare montană

Florea Mădălina

Ştii că aleargă pe munte doar pentru că vezi un nor de praf care se ridică pe potecă. Fostă gimnastă, Mădălina Florea a „zburat“ în Spania şi a devenit vicecampioană europeană la alergare montană

Ştiri pe aceeaşi temă

„Încă nu realizez ce am făcut, sunt un vulcan de fericire. Poate peste câteva zile sau după ce o să primesc medalia o să-mi dau seama ce am reuşit. Mă simt extraordinar. Mă gândesc la o vacanţă şi apoi trebuie să mă pregătesc foarte bine pentru Campionatul Mondial din Thailanda (n.n. – 3-6 noiembrie 2022)”, ne-a declarat Mădălina Florea la câteva minute de la finalul cursei de urcare şi coborâre de la Campionatul European de Alergare Off-Road (n.n. – alergare montană) ce s-a desfăşurat în El Paso, Spania. Atleta a ajuns la final pe locul doi după 1 oră, 18 minute şi 38 de secunde, la 1 minut şi 8 secunde în spatele campioanei Maude Mathys.
„A fost una dintre cele mai intense şi mai frumoase zile din viaţa mea! Pot spune că m-am autodepăşit şi că am reuşit ce doar visam până acum, să iau medalia de argint la Campionatul European de Alergare Montană. O zi plină de emoţii şi de adrenalină. Un rezultat extrem de dorit şi extrem de muncit. Toată viaţa mea am muncit cu gândul la o astfel de cursă şi iată că am făcut-o, poate chiar când unii nu se aşteptau”, a mărturisit atleta din Sighişoara. „Această reuşită apare în dreptul numelui meu, dar sunt mulţi oameni în spate care merită aprecierea. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit de-a lungul timpului şi care au fost alături de mine, antrenorului Avram Ioan, doctorului Vasile Oşean, familiei mele, clubului CSM Sighişoara şi colegilor de antrenament care m-au fugărit când a fost nevoie”, a continuat ardeleanca, adăugând: „O să muncesc şi mai mult pentru a putea confirma rezultatul obţinut”.
 
Visa la Jocurile Olimpice
 
În 2013, Mădălina Florea lua primul titlu naţional la seniori la 10.000 de metri, după o cursă disputată la Bucureşti unde luase startul şi Constantina Diţă. Era o simplă fată din pluton, una mai slăbuţă, ca o gimnastă, care însă pe final de cursă, cu 3 kilometri înainte, a accelerat şi astfel a ajuns prima la linia de finiş. „Am făcut o rupere de vreo 300 de metri, am rămas singură şi am câştigat”, povestea Mădălina, care oprea ceasul atunci la 34:49.03. Termina cu picioarele pline de băşici, lucru despre care i s-a spus că trebuie să se obişnuiască, mai ales dacă va începe să alerge curse lungi şi foarte lungi. „Mi-a zis Constantina Diţă că astea sunt primele băşici, nu ultimele”, îşi aduce aminte ardeleanca. Era începutul unui vis pentru Mădălina, o participare la Jocurile Olimpice, mai exact la un maraton olimpic. Au urmat evoluţii bune la cele mai lungi probe de pistă, la 5.000 m şi 10.000 m, a fost de două ori pe locul 4 la Campionatul European de Tineret, o medalie de bronz la Jocurile Francofone, a urcat distanţa, a luat un loc 7 la Campionatul European de Seniori, pe semimaraton, iar apoi uşor-uşor a descoperit alergarea montană, atât distanţele mai lungi, cât şi cele mai scurte.
 
 
A început cu gimnastica
 
Cum a început povestea vicecampioanei europene de alergare montană? Într-o sală de gimnastică ritmică! Timp de trei ani şi-a dezvoltat mobilitatea şi a învăţat să mânuiască panglica, coarda, mingea şi perechea de măciuci. Nu a excelat, din fericire pentru atletism, şi a fost nevoită să se reorienteze: handbal sau atletism!
„Puteam să merg atunci şi la jocul de echipă pentru că eram mai grăsuţă. Dar am ales alergarea. Mi-a plăcut şi am rămas la acest sport”, ne povesteşte atleta. „Ai mei m-au susţinut foarte mult, m-au îndemnat să fac sport şi să mă ţin de el. A fost o iarnă, mai la început, când am vrut să mă las. Răceam mereu, dar ai mei mi-au spus să merg mai departe pentru că atletismul mă va ajuta şi cu sănătatea şi cu imunitatea”, spune Mădălina Florea. Ce a mai rămas din gimnastică? „Mobilitatea e încă foarte bună. Eu pierd foarte puţin timp la stretching”, explică atleta.
 
Fotbalul ca şi cross-training
 
Mădălina Florea povesteşte râzând despre porecla ei, Cotişor, şi de unde vine ea: „La o cursă de junioare, pentru că eram prinsă între mai multe atlete, antrenorul de pe margine îmi spunea să dau din coate: «Aşa, Cotişor, aşa!». De fapt, antrenorul ne punea să şi jucăm fotbal. Ne spunea că fotbalul ne învaţă să cădem într-o parte, ne întăreşte gleznele, şi, în plus, să dăm cu cotul”.
 
 
Băieţii, pe 4 cu echipa
 
Pe lângă Mădălina Florea, la Campionatul European de Alergare Off-Road, în lotul de fete, au mai fost prezente şi Ingrid Mutter, care a terminat pe locul 29, după 1.28.33, şi Andreea Pîşcu, care a ajuns la final după 1.39.20, pe poziţia a 42-a, România clasându-se astfel pe locul 7 pe echipe. Băieţii din lot nu au participat la cursa scurtă, ci la „maratonul” de peste 47 de kilometri. Leonard Mitrica s-a clasat pe locul 10, cu un timp de 3 ore, 51 de minute şi 53 de secunde; Bogdan Damian, pe 15, a sosit la linia de finiş după 3.59.06; Ionuţ Zincă, pe 19, după 4.04.32; şi Valentin Toma, pe 25, după 4.21.50 (n.n. – cursa a fost câştigată de belgianul Maximilien Drion, în 3.43.01). Echipa masculină a României s-a clasat pe locul 4.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările