David Popovici, următorul capitol: Ce urmează pentru puştiul-minune al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Popovici, un sportiv genial
David Popovici, un sportiv genial

La 17 ani, David şi-a propus să fie cel mai bun înotător din lume şi să facă acest sport cel mai popular din România. Deocamdată, după primele două concursuri din vară, e în grafic. Rămâne de văzut cum se va descurca în continuare, având în vedere că vin alte două întreceri majore.

Dacă Simona Halep a revoluţionat tenisul în România, făcându-l să ajungă la nivelul fotbalului, în ceea ce priveşte interesul oamenilor, acum acelaşi lucru îl reuşeşte David Popovici, în cazul înotului.

Europenele de juniori, găzduite de Otopeni, în perioada 5-10 iulie, sunt încă o confirmare, în acest sens. În mod normal, o asemenea competiţie ar fi trecut aproape neobservată din punct de vedere mediatic, rezumându-se la nişte ştiri scurte. Acum, după cele două titluri mondiale câştigate de David Popovici la Mondialele de la Budapesta (18 iunie – 3 iulie), întrecerea de la Otopeni a ajuns să rivalizeze cu Wimbledon din punct de vedere al interesului mediatic. Iar entuziasmul publicului a fost răsplătit cu rezultate excelente, România obţinând locul 3 în clasamentul pe naţiuni, după Ungaria (6 medalii de aur, 5 de argint şi 3 de bronz) şi Polonia (5 medalii de aur, 4 de argint şi 7 de bronz). 

La masculin, vedeta Europenelor a fost, fără îndoială, David Popovici, ales şi cel mai bun înotător, la masculin, de către Federaţia Internaţională. Cea mai bună înotătoare a fost numită franţuzoaica Mary-Ambre Moluh.

„Rechinul“ României a cucerit cinci medalii, dintre care patru de aur şi una de argint. Ambiţios, David a anunţat că aceasta a fost doar o altă etapă în drumul său spre obiectivele sale majore. „E foarte multă muncă, răbdare, nutriţie, somn. Trebuie să fim răbdători. De acum, mă voi pregăti intens pentru Europenele de la Roma. Va trebui să mă refac ca să-mi adaug câteva obiective. Mi-am îndeplinit două: să devin cel mai bun din lume şi să inspir cât mai multă lume. Mai există câteva. Trebuie să o iau încet şi să nu mă las copleşit de acest val de atenţie. Sper să reuşesc să fac performanţă la Jocurile Olimpice (n.r. – de la Paris, în 2024)“, a spus Popovici, după Europenele de juniori de la Otopeni.

Înotătorul legitimat la CS Dinamo a avut şi un mesaj pentru fanii săi, dar şi pentru politicienii din România: „ Urmăriţi sportul, orice sport, în continuare, în special nataţia şi aveţi grijă să susţineţi tinerele talente. Cred că e posibil ca nataţia să fie sportul numărul 1 în România. Eu, cu siguranţă, îmi fac partea, muncesc cât de mult pot la asta, e unul dintre visurile mele şi mi-ar plăcea foarte mult să văd acest sport, nataţia, ca pe un sport respectat şi făcut la noi în ţară. În primul rând, mi-ar plăcea ca sportul să fie o prioritate naţională“.

„Am dormit, practic, la Otopeni“

Un alt om fericit după Europenele de juniori de la Otopeni a fost Camelia Potec (40 de ani), preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. Vorbim despre o fostă campioană olimpică pentru care începutul pandemiei, cu închiderea bazinelor, a fost un calvar. Potec s-a zbătut atunci enorm pentru ca sportivii să revină la antrenamente, imediat după Starea de Urgenţă, iar eforturile ei din ultimii ani au fost răsplătite prin rezultatele din această vară.

„E cea mai mare bucurie! Ne-am dorit enorm ca totul să iasă bine, la Otopeni, şi exact asta s-a întâmplat. Am avut rezultate extraordinare, sportivi motivaţi care fac acest sport doar din pasiune şi un public minunat pentru care vreau să le mulţumesc din tot sufletul. Am avut emoţii foarte mari, în primul rând, pentru sportivii noştri care au reuşit performanţe bune şi foarte bune. Vreau să le mulţumesc colegilor mei din federaţie care, în ultimele 5 săptămâni, au dormit practic la Otopeni! Erau dimineţi în care la 5 eram aici şi plecam a doua zi, după miezul nopţii. Dar sunt fericită după cum a ieşit totul“, a spus Potec. 

Vin alte două evenimente majore

În ceea ce îl priveşte pe David Popovici, acesta va avea o pauză scurtă. Pentru că în calendarul său competiţional urmează două evenimente majore:

*Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august)

*Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie)

15.300  de euro va primi David Popovici pentru medaliile câştigate la Otopeni, potrivit grilei stabilite de Ministerul Tineretului şi Sportului. Vlad Stancu, cu patru medalii, va primi aproximativ 12.100 de euro.  

Bilanţul României la Europenele de juniori de la Otopeni

*Aur la 200 de metri liber - David Popovici

*Aur la 100 de metri liber - David Popovici

*Aur la 50 de metri liber - David Popovici

*Aur la 1.500 de metri liber - Vlad Stancu 

*Aur la 4X100 de metri liber masculin - David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu

*Argint la 4X100 de metri mixt - David Popovici, Patrick Dinu, Rebecca Diaconescu şi Bianca Costea

*Argint la 800 de metri liber - Vlad Stancu 

*Argint la 400 de metri liber - Vlad Stancu

*Argint la 50 de metri liber – Bianca Costea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite